Ο Putin παραπέμπει στη Δαμασκό για την ουδέτερη ζώνη

Ο Putin παραπέμπει στη Δαμασκό για την ουδέτερη ζώνη

Ως θετική εξέλιξη σχολίασε ο Putin την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Recep Tayyip Erdogan στη Μόσχα.

Από την άλλη ο Erdogan τόνισε πως «οι ΗΠΑ συναινούν για τη δημιουργία ζώνης ασφάλεια εντός της Συρίας, δεν έχουμε διαφορές με την Ρωσία στο θέμα αυτό όμως θα μιλήσουν όλοι οι αρμόδιοι των δυο χωρών για το θέμα αυτό».

Ο Putin ήταν πιο συγκρατημένος καθώς παρέπεμψε το θέμα σε συμφωνία ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία το 1998 σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ουσιαστικά ζήτησε από την Άγκυρα να συνεννοηθεί με τον καθεστώς Assad σχετικά με το θέμα της ουδέτερης ζώνης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του. Αυτή ήταν η πρώτη τετ α τετ συνάντηση των δυο ανδρών εντός του 2019 και παρά τις στενές σχέσεις οι διαφορές τους στις εξελίξεις στη Συρία παραμένουν.

Η συνάντηση Putin-Erdogan είχε διάρκεια δυο ωρών και αμέσως μετά υπουργοί και αξιωματούχοι μαζί με τους Προέδρους ξεκίνησαν τις συνομιλίες για τα τρέχοντα θέματα. Από νωρίς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους πως οι συνομιλίες με την Τουρκία ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Μετά την τετ α τετ συνάντηση ο Erdogan αφού ανέφερε πως οι σχέσεις με τη Μόσχα βελτιώνονται σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο τόνισε πως «αυτό βοηθάει στην περιφερειακή ασφάλεια».

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως Τουρκία και Ρωσία είναι υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη, Μόσχα και Άγκυρα σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Putin τόνισε πως «συνεχίζονται τα στρατηγικά μας σχέδια μαζί. Και δουλεύουμε μαζί για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια.  Για τα σχέδια της Άγκυρας για την ουδέτερη ζώνη στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους ανέφερε πως «η Δαμασκός πρέπει να μιλήσει με τους εκπροσώπους των Κούρδων». Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ως θετική εξέλιξη την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία αλλά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu από την Ρωσία.

Βασικό θέμα συζήτησης πάντως ήταν  η Συρία καθώς ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει εισβολή στον Manbis και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων σε όλη τη συνοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας.  Η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Donald Trump, για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG έχουν προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις.  Η Τουρκία κατηγορεί το YPG ως παρακλάδι του PKK και ως τρομοκρατική οργάνωση.  Όμως οι ΗΠΑ τους θεωρεί ως συμμάχους κατά των τζιχαντιστών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα είχε δυο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Trump και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo. Η Άγκυρα συζητά με τις ΗΠΑ τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μέσα στη ζώνη αυτή. Με τον τρόπο αυτό θα κόψει οποιαδήποτε επαφή των Κούρδων στα νότια σύνορα της.

Όμως η ενέργεια αυτή  αναμένεται από τη Δαμασκό να θεωρηθεί ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και να προκαλέσει και τις αντιδράσεις της Μόσχας.

Παράλληλα οι εξελίξεις στο Idlib με τα παρακλάδια τζιχαντιστών Hay’at Tahrir al-Sham ( HTŞ)  να προελαύνουν σε περιοχές όπου  υπάρχουν δυνάμεις της Άγκυρας και της Τεχεράνης και έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας που δεν καλοβλέπει τη δημιουργία άλλης μια περιοχής που θα ελέγχει η Άγκυρα.   Η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα αναφέρει πως η προέλαση των τζιχαντιστών είναι έργο  της διευκόλυνσης του τους παρέχει το καθεστώς  Assad που θέλει να καταλάβει το Idlib

Ο Τούρκος Πρόεδρος τώρα και στο θέμα των εξοπλιστικών προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως σε περίπτωση που Τουρκία παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους  S-400 τότε θεωρείται δύσκολη η παράδοση των αμερικανικών μαχητικώνF-35 στην Τουρκία./ΙΒΝΑ