“Ώρα Πρεσπών” για την Αθήνα

“Ώρα Πρεσπών” για την Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί η συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Για “αδιαφάνεια” και “παραβίαση  της Συμφωνίας” από πλευράς της πΓΔ της Μακεδονίας κάνουν λόγο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχουν ενσωματωθεί σε ενιαίο κείμενο οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο Σύνταγμα της πΓΔ της Μακεδονίας.

“Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου”, απάντησε η Ελληνική κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών. Μάλιστα ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή ενώ ήδη από την Τρίτη έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή  το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔ της Μακεδονίας, όπως και το ενιαίο κείμενο που θα ενσωμάτωνε τις νέες τροπολογίες.

Στις δηλώσεις Nimetz παραπέμπει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί “επαναδιαπραγμάτευσης” της Συμφωνίας

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ.  ζητάει να μην κυρωθεί η συμφωνία από αυτή την βουλή εκτιμώντας οτι, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η κονοβουλευτική πλειοψηφία είναι “επίπλαστη” και ως εκ τούτου να ακολουθήσουν εκλογές, ώστε η νέα κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη να επαναδιαπραγματευθεί την Συμφωνία. Στις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Matthew Nimetz παραπέμπει η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως “βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης”.

Με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Matthew Nimetz σημειώνει πως  εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, “οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί”. Επισημαίνει δε, ότι η εξεύρεση μιας νέας συμφωνίας θα απαιτούσε “χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα- συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων – erga omnes- θα είναι και πάλι στο τραπέζι”.

Εν αναμονή των αποφάσεων Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας

Με την συνεδρίαση να προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα ξημερώματα της Παρασκευής παραμένει ακόμη ανοιχτό εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Εάν αυτό συμβεί, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Συμφωνία των Πρεσπών θα διακοπεί για τουλάχιστον δυο ημέρες προκειμένου να συζητηθεί η ψήφος δυσπιστίας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι “θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών”, μια δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία της κατάθεσης της δυσπιστίας. Τo  γεγονός ωστόσο ότι μια εβδομάδα νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη./ΙΒΝΑ