Την επόμενη εβδομάδα η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με ατα όσα ανέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πρόοδος της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών, που φαίνεται πως προβληματίζονται έντονα για το θέμα, για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης, θα είναι μεταξύ 5% και 10%, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα , θα καταργηθεί και ο μισθός «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι’ αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%./IBNA