Με Macron, Conte και Costa θα συναντηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης

Με Macron, Conte και Costa θα συναντηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης

Στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των Νότιων Χωρών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου 2019, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τρείς διμερείς συναντήσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa το πρωί της 29 Ιανουαρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη η διμερής συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ στη Γαλλία και η συμφωνία για την έναρξη συζητήσεων σε πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες, ανακοινώσεις για τις διμερείς σχέσεις είτε σε θέματα Ενέργειας, είτε Ασφάλειας, είτε πολιτικής. Αναστασιάδης και Macron θα ανασκοπήσουν την πρόοδο που έχει γίνει από τότε και αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε επίσης ότι η προεργασία στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Giuseppe Conte ο Νίκος Αναστασιάδης, θα συζητήσει διμερή θέματα όπως η διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην κατασκευή του EastMed καθώς και περιφερειακά θέματα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε για τον EastMed ότι οι τέσσερεις χώρες που υπέγραψαν το προσχέδιο συμφωνίας για τον αγωγό, περιμένουν τα σχόλια της Κομισιόν για τον συγκεκριμένο αγωγό που είναι μια από τις επιλογές για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Antonio Costa, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά θέματα καθώς και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Πορτογαλίας./ΙΒΝΑ