Με 1 δις. ευρώ στηρίζει η EBRD την Τουρκία

Με 1 δις. ευρώ στηρίζει η EBRD την Τουρκία

«Το 2018 ήταν μία χρονιά πρόκληση, μία χρονιά με γεωπολιτικές εντάσεις, κατά την οποία ασκήθηκαν πιέσεις στην οικονομία, με δραματική υποτίμηση της δύναμης της λίρας, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ωστόσο διατήρησε την σοβαρή δέσμευση της στην τουρκική οικονομία».

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2018 υποστηρίζοντας 34 έργα στην Τουρκία και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και το 2019, θα διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα την χρηματοδότηση, στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Arvid Tuerkner, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, έκανε επίσης γνωστό ότι η EBDR σκοπεύει να στηρίξει την τουρκική λίρα, διευκολύνοντας την χρηματοδότηση έργων και υποστηρίζοντας την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) σχεδιάζει να ρίξει το βάρος στην γεωργία, στην ενέργεια και τις εξαγωγές.

«Παρά τις αναταράξεις στην οικονομία, τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία της Τουρκίας παραμένουν. Η στρατηγική της θέση γεωγραφικά δεν ευνοεί μόνο για το εμπόριο – οι κλιματολογικές συνθήκες και ο πολιτισμός της χώρας αναδεικνύουν την Τουρκία σε έναν θαυμάσιο τουριστικό προορισμό. Νομίζω ότι η χώρα δικαίως έχει υψηλές προσδοκίες για αναβίωση της τουριστικής κίνησης φέτος» δήλωσε ο Arvid Tuerkner.

Η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για το α΄ εξάμηνο του 2019, η Ρουμανία, σκοπεύει να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Teodor Meleșcanu, όπως καταγράφεται στα τούρκικα ΜΜΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου, Recep Tayip Erdogan.

Η τελευταία διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα τον Μάρτιο του 2018, κατά την διάρκεια της θητείας της Βουλγαρίας στην προεδρεία της Ε.Ε./IBNA