Στην Κύπρο η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νότιων Χωρών της ΕΕ

Στην Κύπρο η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νότιων Χωρών της ΕΕ

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί στην Λευκωσία τους ηγέτες των Νότιων χωρών της ΕΕ, για την 5η Σύνοδο Κορυφής.

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου θα μεταβούν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Pedro Sánchez, της Ιταλίας Giuseppe Conte, της Πορτογαλίας Antonio Costa και της Μάλτας Joseph Muscat.

Επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επιτυχής έκβαση της 5ης Συνόδου όπως επεσήμαναν  ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή, όπου η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ όπως και άλλα θέματα διαμορφώνουν την ατζέντα των συζητήσεων στην Ένωση, που θα κορυφωθεί στις 9 Μαΐου με την Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στις συζητήσεις που θα γίνουν, προτεραιότητα θα δοθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επίσης θα συζητηθούν τα θέματα της Μετανάστευσης, με έμφαση στην εξωτερική έμφαση της Μετανάστευσης ειδικότερα για τις χώρες της Μεσογείου, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την αυτονομία της στα θέματα ενέργειας, και η κλιματική αλλαγή.

Στη Σύνοδο των επτά νοτίων χωρών θα συζητηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027, το Brexit, και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την ΕΕ. Επίσης, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους φιλοξενούμενους του και για το Κυπριακό.

Αναμένεται στο τέλος της Συνόδου να υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη όπου θα μεταφερθούν οι θέσεις των επτά χωρών στα θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής./ΙΒΝΑ