Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια για συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις στην Άμυνα

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια για συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις στην Άμυνα

Ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και ασφάλειας του ΝΑΤΟ, πρέσβης Arndt Freytag von Loringhoven, ξεκίνησε τριήμερες συνομιλίες στα Σκόπια από τη Δευτέρα, που επικεντρώθηκαν στη μεταρρύθμιση των θεσμών άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Στα Σκόπια ο κ. Von Loringhoven θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο πρόεδρος Gjorge Ivanov.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως επικεφαλής πληροφοριών του ΝΑΤΟ, ο von Loringhoven χαιρέτισε την τελική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία Πρεσπών και δεσμεύτηκε ότι η Συμμαχία θα υποστηρίξει πλήρως την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η συμφωνία Πρεσπών αποτελεί σημαντική συμβολή σε μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορείτε να βασίζεστε στη στήριξη του ΝΑΤΟ μέσω της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να σας καλωσορίσουμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

Εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη στη συνεχιζόμενη δέσμευση των Σκοπίων για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αποκαλώντας αυτές “ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας ένταξης, που θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά”. Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την πρόσφατη σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διαφάνεια, τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας στα Σκόπια.

Ο Arndt Freytag von Loringhoven είναι ο πρώτος Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφάλειας. Ανέλαβε τη θέση τον Δεκέμβριο του 2016 και είναι υπεύθυνος για την παροχή υποστήριξης πληροφοριών στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, καθώς και για την παροχή συμβουλών στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για θέματα πληροφοριών. Πριν από το διορισμό του, διετέλεσε Γερμανός Πρέσβης στην Τσεχική Δημοκρατία και προηγουμένως ήταν Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών./ΙΒΝΑ