Το σχέδιο της Κύπρου για την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών “Brexit-ed” αποφέρει καρπούς

Το σχέδιο της Κύπρου για την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών “Brexit-ed” αποφέρει καρπούς

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, η P & O Ferries, έχει λάβει την απόφαση να αλλάξει σημαίες σε ολόκληρο το στόλο των πλοίων που συνδέει το Ντόβερ με το Καλαί κατά το πρότυπο της Κύπρου.

Η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει ότι δύο από τα οχηματαγωγά της, το «Spirit of Britain» και το «Spirit of France», είχαν καταχωρηθεί στη Λεμεσό, με στόχο να διατηρηθούν οι πλεονεκτικές διατάξεις της ναυτιλίας υπό σημαία κράτους μέλους της ΕΕ.

Σε δήλωση προς τον εν λόγω οργανισμό, ο εκπρόσωπος της P & O Ferries πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “για επιχειρησιακούς και λογιστικούς λόγους καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι να επισημάνουμε εκ νέου τη σημαία όλων των πλοίων κάτω από την κυπριακή σημαία”.

Η απόφαση ακολούθησε την επανεξέταση του καθεστώτος σημαίας των πλοίων της P & O στην Μάγχη, δηλαδή του «Pride of Canterbury», του «Pride of Kent», του «Pride of Burgundy» και του «European Seaway», πάνω από τα δύο πρώτα.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, “η κυπριακή σημαία βρίσκεται στην «λευκή λίστα» των μνημονίων συμφωνίας του Παρισιού και του Τόκυο, με αποτέλεσμα λιγότερες επιθεωρήσεις και καθυστερήσεις που θα οδηγήσει σε σημαντικά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τη φορολογία χωρητικότητας, καθώς τα πλοία θα σημαίνονται ως ενός κράτους μέλους της ΕΕ. ”

Η προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών αποτελεί μέρος της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η Κύπρος στο ευρύτερο πλαίσιο της παρουσίασης του νησιού ως εναλλακτική αλλά όχι αποκλειστική βάση για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται ή ασχολούνται με το Brexit.

“Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε όποιον θέλει να βρεθεί στο εσωτερικό της ΕΕ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να απομακρύνουμε τις εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε να είμαστε η νούμερο ένα συμπληρωματική βάση επιλογής, με έμφαση στη λέξη «συμπληρωματική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού κρατικών επενδύσεων.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η «Invest Cyprus» διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στο Λονδίνο απευθυνόμενες σε επενδυτές και επιχειρήσεις από προσεκτικά επιλεγμένους τομείς της οικονομίας. Η ναυτιλία ήταν ένας από τους τομείς αυτούς. Το IBNA γνωρίζει ότι η Νατάσα Πηλείδου, η Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, ταξίδεψε από την Κύπρο για να παρακολουθήσει τουλάχιστον μία τέτοια εκδήλωση. Κάτι που διεύξεσε στο ΙΒΝΑ η Υφυπουργός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο όσον αφορά τη ναυτιλία είναι οι ασφαλιστικές ενώσεις ασφάλισης προστασίας και αποζημιώσεων (P & I Clubs) που εδρεύουν στο Λονδίνο./IBNA