Στη Μόσχα ταξιδεύει ο Erdogan με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Συριακό.

Στη Μόσχα ταξιδεύει ο Erdogan με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Συριακό.

Το πρωί της Τετάρτης θα επισκεφθεί τη Μόσχα ο Recep Tayip Erdogan, ο οποίος θα συναντηθεί  με τον Vladimir Putin. Στη συνάντηση των δυο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία, η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία αλλά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu από την Ρωσία.

Βασικό θέμα συζήτησης πάντως θεωρείται η Συρία καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προαναγγείλει εισβολή στον Manbic, και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων σε όλη τη συνοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας.  Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG έχουν προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις.  Η Τουρκία κατηγορεί το YPG ως παρακλάδι του PKK και ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ τους θεωρεί ως συμμάχους κατά των τζιχαντιστών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα είχε δυο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο των HΠΑ Donald Trump και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με τον αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo. Η Άγκυρα συζητά με τις ΗΠΑ τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων μέσα στη ζώνη αυτή. Με τον τρόπο αυτό θα κόψει οποιαδήποτε επαφή των Κούρδων στα νότια σύνορα της.

Όμως η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί από τη Δαμασκό ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και θα προκαλέσει και τις αντιδράσεις της Μόσχας.

Παράλληλα οι εξελίξεις στο Idlib με τα παρακλάδια των τζιχαντιστών να προελαύνουν σε περιοχές όπου θα έπρεπε να ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ιράν-Τουρκίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας.

Αυτό τον γρίφο της Συρίας θα συζητήσει ο Erdogan με τον Ρώσο ομόλογο του που το 2018 είχε 25 επαφές. 7 φορές συναντήθηκαν τετ α τετ, άλλες 18 φορές είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες. Παράλληλα άλλες 6 φορές συναντήθηκαν στα πλαίσια διεθνών φόρουμ και διασκέψεων./ΙΒΝΑ