Εγκρίθηκε από την επιτροπή, αύριο στην ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών

Εγκρίθηκε από την επιτροπή, αύριο στην ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την επιτροπή Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου η Συμφωνία των Πρεσπών με την διαδικασία να ολοκληρώνεται εν μέσω έντασης και υψηλών τόνων από την αντιπολίτευση.

Μια εικόνα που αναμένεται αύριο να μεταφερθεί και στην ολομέλεια της βουλής προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η αντιπαράθεση για τον όρο “nationality

Την προσκόμιση του Συντάγματος της πΓΔ της Μακεδονίας  ζητούσε μετ’ επιτάσεως ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να καταθέτει το κείμενο με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν στο κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας.

Με κύριο επιχείρημα την αναφορά σε “Μακεδονικό λαό”, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα ότι προχωρά σε αναγνώριση του “Μακεδονικού Έθνους”. “Η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Ο λόγος είναι απλός: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς” εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.

Στην ίδια γραμμή οι ομιλητές της πλειοψηφίας υπογράμμιζαν πως τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού. “Nationality σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα”, απαντούν από τη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για σκοπίμως ασαφή όρο.  Ιδιαιτέρως έντονη ήταν η κριτική του έως πρότινος κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου που έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας./IBNA