Η Αλεξανδρούπολη «πρώτη» σε Γεωθερμία και Τηλεθέρμανση

Η Αλεξανδρούπολη «πρώτη» σε Γεωθερμία και Τηλεθέρμανση

Οδηγός για όλα τα έργα της γεωθερμίας και τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα αποτελεί το έργο της αξιοποίησης της αστικής και αγροτικής γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το έργο, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει στην δημοτική ενότητα της Τραϊανούπολης και η υλοποίηση του αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Ορεστιάδας για το έργο, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

«Στην Αλεξανδρούπολη γίνεται η πρώτη πιλοτική προσπάθεια αξιοποίησης της γεωθερμίας κυρίως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, αλλά εδώ μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και έχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης της για παραγωγή θερμικής ενέργειας και διάθεσης της μέσω τηλεθέρμανσης σε φορείς, σε κτίρια του Δημοσίου, αλλά και για αγροτικές καλλιέργειες κυρίως για θερμοκήπια» σημείωσε ο Βασίλης Τσολακίδης.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ χαρακτήρισε παράλληλα σημαντική την πρωτοβουλία που πήραν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης να δημιουργήσουν την πρώτη ενεργειακή κοινότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να λάβει και ενίσχυση πλέον από τον θεσμό του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 20 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν οι πρώτες αυτές ενεργειακές κοινότητες ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και να δώσουν το παράδειγμα για τις υπόλοιπες» διευκρίνισε ο Βασίλης Τσολακίδης και τόνισε πως οι φορείς «μπορούν να κατασκευάσουν και φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να δώσουν ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά να τα υποστηρίξουν με χαμηλό κόστος ή και με καθόλου κόστος ενέργειας, να αξιοποιήσουν τα γεωθερμικά πεδία και της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σαμοθράκης».

Σημειώνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ξεκαθαριστεί, είναι ανοιχτό και έχει πλέον ορισθεί και ένα πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες αυτές προσπάθειες, ενώ η προκήρυξη αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα./IBNA