Νεόφυτος: Το εκκλησιαστικό ζήτημα της «Μακεδονίας» να αναμείνει την επίλυση του ονόματος

Νεόφυτος: Το εκκλησιαστικό ζήτημα της «Μακεδονίας» να αναμείνει την επίλυση του ονόματος

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εξετάσει το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της νέας ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, είπε ο πατριάρχης Νεόφυτος στους δημοσιογράφους στις 21 Ιανουαρίου.

“Έχουν γίνει οι σχετικές εργασίες σ ότι αφορά το όνομα του κράτους της Μακεδονίας. Όταν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, το ζήτημα της εκκλησίας θα ακολουθήσει σίγουρα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε την κύρωση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μετονομασία της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και η Βουλή της Αθήνας πρόκειται επίσης να συζητήσει και να ψηφίσει επί του θέματος . Αυτή η τελευταία διαδικασία είναι να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα.

Στα τέλη του 2017, η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» είχε την ευκαιρία να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία. Το 2018, η Βουλγαρική εκκλησία δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα διχαστικό στον κόσμο του Ορθοδόξου Χριστιανισμού.

Σε μια συμβολική χειρονομία, τον Απρίλιο του 2018 η αντιπροσωπεία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πήγε στην Ιερουσαλήμ το Πάσχα για να παραλάβει το «Άγιο Φως» παρέδωσε τη φλόγα σε αντιπροσωπεία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας».

Ωστόσο, τον επόμενο μήνα η Αγία Σύνοδος της Βουλγαρίας αρνήθηκε την ί πρόσκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας» ώστε να στείλει αντιπροσωπεία στις εορταστικές εκδηλώσεις της 1000ης επετείου της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος, επίσης, μίλησε στις 21 Ιανουαρίου για το θέμα της στάσης της βουλγαρικής εκκλησίας σχετικά με την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπου δήλωσε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που θα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα συζητηθεί.

Η βουλγαρική εκκλησία εναντιώθηκε στη σύγκληση Πανορθόδοξου Συμβουλίου για να συζητήσει το ουκρανικό ζήτημα, πρόταση του Ρώσου Ορθόδοξου Πατριάρχη Κυρίλλου.

Ενώ η Ρωσία αντιτάσσεται σθεναρά στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 5 Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α υπέγραψε τον «Τόμο» αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας. /IBNA