Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Πάνω από 151 θα υπερψηφίσουν στην Αθήνα

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Πάνω από 151 θα υπερψηφίσουν στην Αθήνα

“Σεισμικές” αναταραχές φέρνει στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα με τις εξελίξεις να επιταχύνονται καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σήμερα στο Ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση και η διαδικασία κύρωσης της έως το τέλος της εβδομάδας. Στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας όπου θα εισαχθεί το κέιμενο της Συμφωνίας ενώ αύριο ή την Τετάρτη ακολουθεί η ολομέλεια.

Διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού

Από σήμερα το πρωί η βουλή στην Αθήνα μετράει ένα κόμμα λιγότερο καθώς έπαψε να υφίσταται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού μετά την απόφαση των Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού να αποχωρήσουν, διαφωνώντας με την απόφαση για υπερψήφιση της Συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο λόγο εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται από χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετέχει στον συνασπισμό κομμάτων που συντελούν το ΚΙΝΑΛ. Με τα έως τώρα δεδομένα οι ψήφοι υπέρ της Συμφωνίας φτάνουν τις 152 με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως πολιτικό στόχο τουλάχιστον 151.

Προσπάθεια εισβολής στο κοινοβούλιο από ακροδεξιές ομάδες στο περιθώριο του συλλαλητηρίου καταγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο μεταξύ από βίαια επεισόδια από οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών σημαδεύτηκε το χθεσινό συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση, που όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας δεν ξεπέρασε τις 60.000, σημειώθηκε επίθεση σε δυνάμεις της αστυνομίας μπροστά από το κοινοβούλιο, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Για συστηματική προσπάθεια εισβολής στο κοινοβούλιο  από ακραίες ομάδες έκανε λόγο ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, εξηγώντας πως υπήρξε παράλληλη οργανωμένη επίθεση και στις πέντε εισόδους του κτηρίου. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν συσχετίζονται αυτές οι ομάδες με την πλειοψηφία των διαδηλωτών και των βασικών διοργανωτών.

Να απομονωθούν και να καταδικαστούν πολιτικά τα ακραία στοιχεία κάλεσε χθες η κυβέρνηση καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία ότι ταυτίζεται “με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν”. Παράλληλα καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως “διχάζει τους Έλληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του”.

Την χρήση χημικών από την αστυνομία καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

Την παραίτηση της υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού προστασίας του πολίτη ζητά από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλοντας την Ελληνική Αστυνομία ότι χρησιμοποίηση “μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών”. Με δήλωση του on camera, ο αρχηγός της Ν.Δ. μίλησε για μια Συμφωνία “απέναντι στο εθνικό αίσθημα”, προαναγγέλλοντας αναζήτηση ευθυνών για τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο από πλευράς της αστυνομίας./ΙΒΝΑ