Κοσσυφοπέδιο: Διεθνείς πιέσεις για άρση των δασμών στα σερβικά προϊόντα

Κοσσυφοπέδιο: Διεθνείς πιέσεις για άρση των δασμών στα σερβικά προϊόντα

Η διεθνής κοινότητα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την άρση της αύξησης των δασμών κατά 100% που εφαρμόστηκε στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, αυτή την εβδομάδα, οι πρεσβευτές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου για την άρση των δασμών για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εμφανίζονται σε κοινή θέση στο ότι πρέπει να αρθούν οι δασμοί. Οι εκπρόσωποί τους στην Πρίστινα δήλωσαν ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευημερία.

Οι πιέσεις που προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα φαίνεται να έχουν διαταράξει την ενιαία θέση των εταίρων του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Behgjet Pacolli δήλωσε ότι είναι εναντίον της θέσης του πρωθυπουργού Haradinaj, ενώ έχει ζητήσει την άρση των δασμών για τη Σερβία. Σύμφωνα με τον Pacolli, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για την άρση των δασμών.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος Hashim Thaci δήλωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν προκαλέσει ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), το οποίο είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν έκαναν σχόλια για τις προεδρικές δηλώσεις, σημειώνουν ωστόσο ότι η απόφαση για τους δασμούς θα  πρέπει να είναι συντονισμένη με τους εταίρους του Κοσσυφοπεδίου, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Παρά την αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj επανέλαβε τη θέση του ότι η δασμολόγηση για τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν θα αρθεί έως ότου η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο καταλήξουν σε συμφωνία όπου η Σερβία θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου./IBNA