Εξασφαλίζει χρηματοδότηση ο East Med;

Εξασφαλίζει χρηματοδότηση ο East Med;

Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, πρόκειται για τον «μακρύτερο και βαθύτερο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο» και θα χρειαστούν πέντε ή έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει το αρχικό κόστος της κατασκευής στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το έργο προβλέπεται, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές εταιρείες και θεσμικούς δανειστές.

Στην συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε γνωστό παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, ως μέρος των προσπαθειών μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Όπως τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αυξήθηκαν, η κατασκευή του εν λόγω αγωγού θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσης το επόμενο έτος συνδέοντας τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, εντός της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στις υπάρχουσες υποδομές επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αιγύπτου.

Ο νέος αυτός αγωγός, όπως επισημαίνεται, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από την μέγιστη ποσότητα 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως που διοχετεύει σήμερα μέσω του αγωγού EMG, ο οποίος συνδέει το Ισραήλ με την χερσόνησο του Σινά.

«Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση, αλλά υπάρχουν συνομιλίες» δήλωσε ο Yuval Steinitz, εν όψει της διεξαγωγής τον Απρίλιο του δεύτερου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη συνάντηση με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Παλαιστινιακή Αρχή είχε ως αποτέλεσμα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν για την δημιουργία εσόδων από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και προσθέτοντας περισσότερες ποσότητες.

«Η συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίδει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι εργαζόμαστε μαζί για να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς πόρους μας» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ./ΙΒΝΑ