Επίσκεψη Putin στη Σερβία: Ο τσάρος, ο «Πασάς» και το διάστημα..!

Επίσκεψη Putin στη Σερβία: Ο τσάρος, ο «Πασάς» και το διάστημα..!

Η υποδοχή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Βελιγράδι, την περασμένη Πέμπτη,  είχε κάτι από την κινηματογραφική ταινία « Ο κουρέας της Σιβηρίας» του Nikita Mihalkov και τις «αυθόρμητες» λαϊκές συγκεντρώσεις του καθεστώτος Milosevic τη δεκαετία του ΄90, τον περασμένο αιώνα.  Οι καμπάνες όλων των ναών στο Βελιγράδι ηχούσαν χαρμόσυνα μόλις πάτησε το πόδι του ο Ρώσος τσάρος στο κόκκινο χαλί που είχε απλωθεί μπροστά από το «Παλάτι», το κυβερνητικό κτήριο στο νέο Βελιγράδι. Ταυτόχρονα τα κανόνια που είχαν στηθεί απέναντι, προς τιμήν του Putin, βρόντησαν -εφτά φορές- τη στιγμή που ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών από την μπάντα των ενόπλων δυνάμεων.

Στην άλλη άκρη της πόλης τα λεωφορεία από την επαρχία έφταναν το ένα μετά το άλλο κουβαλώντας πολίτες που έφτασαν στην πρωτεύουσα για να υποδεχθούν τον Ρώσο ηγέτη. Η τροχαία τα κατηύθυνε προς το κέντρο της πόλης όπου στάθμευαν κατά μήκος της λεωφόρου «Βασιλέως Αλεξάνδρου». Οι ταξιδιώτες ταλαιπωρημένοι και αποπροσανατολισμένοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους αναζητώντας τρόπο να φτάσουν στην πλατεία Δημοκρατίας απ όπου θα ξεκινούσε η πορεία προς το ναό του Αγίου Σάββα. Από εκεί οργανωμένα και συντεταγμένα με μπροστάρηδες πρωτοπαλίκαρα του  κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος – SNS ξεκίνησαν για να υποδεχθούν το Putin. Καθ’ οδόν φώναζαν συνθήματα υπέρ του Vucic και του Putin και κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Dragan Djilas. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν έφτασαν μπροστά από το Ναό, κάποιοι πείνασαν και ξετύλιξαν τα σάντουιτς που τους είχαν προμηθεύσει οι οργανωτές.

Την ίδια στιγμή στο «Παλάτι» ο Putin παρασημοφορούσε τον Vucic και αυτός του χάρισε ένα κουτάβι που συμπτωματικά ή όχι ακούει στο όνομα «Πασάς».  Ακολούθησαν οι υπογραφές από τους υπουργούς  διαφόρων συμφωνιών. Μέχρι και συμφωνία συνεργασίας για την εξερεύνηση του διαστήματος υπεγράφη. Η σερβική πολιτική ηγεσία δημιούργησε την εντύπωση στο κόσμο ότι οι Ρώσοι έφεραν δώρα ενώ στην ουσία πήραν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα που υπέγραψαν.

Είναι βέβαια θεμιτό να δίδονται κάποια έργα υποδομής, όπως η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και η επέκταση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, με πολιτικά κριτήρια αρκεί αυτή η επιλογή να μην κοστίσει στου πολίτες πολύ περισσότερο από κάποια άλλη.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Veselin Simonovic στην εφημερίδα Blic κάτι τέτοιο συνέβη με τα έξι αεροσκάφη MIG-29 τα οποία η Ρωσία «δώρισε» στην Σερβία αλλά ο εκσυγχρονισμός τους κόστισε ακριβότερα απ ότι αν αγοράζονταν καινούργια. Ακόμη και η υπόσχεση του Putin για την διασύνδεση της Σερβίας με τον αγωγό Turkish Stream ήταν γενική και αόριστη αφού, όπως και ο ίδιος είπε, θα υλοποιηθεί εάν εκφραστεί ανάγκη για το έργο από τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Σε πολιτικό επίπεδο δεν υπήρξε κάποια πομπώδης δήλωση που να δικαιολογεί τον ενθουσιασμό του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Για το Κόσσοβο ο Putin επανέλαβε αυτό που λέει χρόνια η Ρωσία, ότι θα στηρίξει κάθε επιλογή της Σερβίας. Καμία δυναμική παρέμβαση, καμία πρωτοβουλία ενώ δόθηκε η εντύπωση ότι την Ρωσία εξυπηρετεί να μείνει ανοιχτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών ανεξάρτητων ΜΜΕ στην Σερβία, εάν λυθεί το ζήτημα με συμβιβασμό και υπάρξει αλληλοαναγνώριση Σερβίας- Κοσσόβου, την άλλη μέρα το Κόσσοβο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Σερβία δεν θα είχε κανέναν πλέον πολιτικό λόγο να μείνει πιστή στην Ρωσία. Τη Μόσχα τη συμφέρει η διατήρηση της «παγωμένης σύγκρουσης» στο Κόσσοβο με την ίδια λογική που επιθυμεί και τη μη λύση στο ονοματολογικό μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔ της Μακεδονίας. Η Ρωσία κατά την ίδια τακτική που εφάρμοσε στο «μακεδονικό» εφαρμόζει και στο ζήτημα του Κοσσόβου χρησιμοποιώντας διάφορες «πατριωτικές» οργανώσεις και την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για να προωθήσει την μη λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου.

Η Εκκλησία..!

Το σκηνικό της αυτοκρατορικής τελετής υποδοχής  του Putin θα ήταν φτωχό εάν δεν συμμετείχε και η ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας. Η επίσκεψη του Putin στον ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο, ήταν ένα εντυπωσιακό γεγονός.

Οι 49 καμπάνες του Ναού ανήγγειλαν τον ερχομό του Ρώσου ηγέτη. Τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος και δεκάδες χιλιάδες πολίτες που τον επευφημούσαν φωνάζοντας το όνομα του.

Ο Putin,  αφού άναψε ένα κερί στο Ναό και άκουσε την εκκλησιαστική χορωδία, επιθεώρησε τις εργασίες εικονογράφησης με ψηφιδωτά που χρηματοδοτεί η Ρωσία. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που πρόσφερε άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ για να συνεχιστεί η εικονογράφηση.

Η Μόσχα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διάφορους τρόπους να απομακρύνει την σερβική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να την θέση υπό την σκέπην του Ρωσικού. Οι δωρεές,  η προσέγγιση ιεραρχών αλλά και η προπαγάνδα από διάφορα ΜΜΕ επηρεάζουν την κοινή γνώμη στη Σερβία. Κάποιοι ιεράρχες μεθοδευμένα και συστηματικά δημιουργούν αρνητική εικόνα για το Πατριαρχείο στο Φανάρι και όλο και πιο συχνά αμφισβητείται η οικουμενικότητα του. Έπειτα δε, από την απόδοση αυτοκεφαλίας  στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία πληθαίνουν οι φωνές εντός της Εκκλησίας που επιζητούν την προσέγγιση της Μόσχας.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόθεση της Ρωσίας είναι να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στη Σερβία για να μπορεί να επηρεάζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι ακόμη και η αδιάλλακτη στάση της σερβικής Εκκλησίας στο ζήτημα του Κοσσόβου όπου ζητάει να μην υπάρξει συμβιβασμός αλλά να διατηρηθεί η κατάσταση «παγωμένης σύγκρουσης» με τους Αλβανούς είναι απόρροια της ρωσικής επιρροής.

Ο Putin, λοιπόν, στο Βελιγράδι έλαβε όσα ήθελε. Ο Vucic πήρε ένα παράσημο και κέρδισε τις εντυπώσεις στο εσωτερικό οργανώνοντας ένα φαντασμαγορικό σόου. Όσο για τον λαό; Έμεινε, με την χαρά ότι ο «Πασάς» βρήκε καλό ανάδοχο και με την ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα βοηθήσουν τους Σέρβους να πετάξουν κάποτε στο διάστημα./ΙΒΝΑ