Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αναμένουν νέο κύμα μεταναστών την Άνοιξη

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αναμένουν νέο κύμα μεταναστών την Άνοιξη

Οι αρχές του Καντονιού Ούνα-Σάνα  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προειδοποιούν ότι το κράτος πρέπει να προετοιμαστεί για ένα νέο κύμα μεταναστών νωρίς την άνοιξη, όταν οι καιρικές συνθήκες τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Επίσημα, περισσότεροι από 24.000 μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής μπήκαν στην Βοσνία Ερζεγοβίνη το περασμένο έτος. Το ποσοστό αυτό αφορά μόνο τους μετανάστες που έχουν εγγραφεί από τις επίσημες οργανώσεις και ιδρύματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να είναι άγνωστος. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που έχουν εκδοθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), περισσότεροι από 3 000 μετανάστες βρίσκονται ακόμα στο Καντόνι Una-Sana, στη μακρινή δυτική πλευρά της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στα σύνορα με την Κροατία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα πάνω από τα βουνά, αλλά αυτές οι προσπάθειες συνήθως τελειώνουν με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Ορεινών Διασώσεων. Σε μια τελευταία περίπτωση, μια νέα έγκυος μητέρα, η οποία, συνοδευόταν από αρκετούς μετανάστες, απέβαλε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην Κροατία, διασχίζοντας το Όρος Plješevica.

Κάποιοι μετανάστες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη προκαλούν προβλήματα και διαπράττουν εγκληματικές πράξεις, προσπαθώντας να βγάλουν αρκετά χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, μια ομάδα μεταναστών λήστεψε τους επιβάτες στο τρένο Doboj-Banja Luka, και διέφυγαν ενεργοποιώντας το φρένο του συρμού. Δεν είναι ασυνήθιστο και σε άλλα μέρη της χώρας μετανάστες να προκαλούν παρόμοια προβλήματα.

Ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας διαπράττουν παρόμοιες πράξεις Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας νεαρός μετανάστης τραυματίστηκε με μαχαίρι σε δομή φιλοξενίας στα νότια της χώρας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ντόπιοι πολίτες δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να δουν τους μετανάστες στη γειτονιά τους. Αλλά, ως συνήθως, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Ένας άνδρας από την πόλη Gradiška, ωστόσο, στα βόρεια σύνορα της Β-Ε με την Κροατία, άνοιξε την αγκαλιά του στους μετανάστες.

Ο Dragoslav Šinik, ιδιοκτήτης εξοχικού σπιτιού σε χωριό κοντά στο Gradiška, περπάτησε πρόσφατα στο σπίτι για να δει αν όλα ήταν εντάξει, αφού κάποιος είχε προξενήσει ζημιές στο σπίτι και είχε κλέψει το μικρό του σκάφος λίγες μέρες πριν. Όταν έφτασε κοντά στο σπίτι είδε ένα μικρό κορίτσι, το οποίο έμοιαζε με την κόρη του που είχε αφήσει στο σπίτι τους στη Gradiška πριν λίγο. Όταν μπήκε στο σπίτι, συνειδητοποίησε ότι είναι γεμάτο με μετανάστες.

“Ανακάλυψα ότι υπήρχαν 23 μετανάστες, έξι εξαιρετικά μικρά παιδιά κι ένα μωρό μόλις 9-10 μηνών. Όλοι με έβλεπαν με φόβο, με την απορία τι θα κάνω. Συνειδητοποίησα ότι έκανε κρύο. Τους βοήθησα να ανάψουν φωτιά, να ζεσταθούν, να αλλάξουν τα ρούχα τους. Πήγα στο βενζινάδικο με το αυτοκίνητο μου, αγόρασα λίγο φαγητό, γάλα, ψωμί. Συνεχίζω να βλέπω εκείνο το κορίτσι, όλα αυτά τα παιδιά “, είπε ο Dragoslav στα τοπικά ΜΜΕ.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν όλοι γιόρταζαν, ο Dragoslav σκέφτεται το μικρό κορίτσι που γνώρισε στο εξοχικό του. Την επόμενη μέρα πήγε πάλι και βρήκε  τους μετανάστες συγκεντρωμένους κοντά στη φωτιά. Δύο από τα παιδιά είχαν πυρετό, οπότε επέστρεψε στην πόλη για να τους πάρει φάρμακα, τρόφιμα, φρούτα και βιταμίνες. Του είπαν ότι είχαν έρθει από τη Βαγδάτη στο Σεράγεβο και ότι ο ταξιτζής τους οδήγησε εκεί για 500 ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία τους μετέφερε πίσω στο μεταναστευτικό κέντρο κοντά στο Σεράγεβο. Ο Dragoslav έφτιαξε μια πινακίδα στην πόρτα του εξοχικού του όπου γράφει “Ανοιχτά 24/7” ενώ έχει αφήσει λίγο γάλα, τρόφιμα και καυσόξυλα μέσα. Η κόρη του Sara έχει προσφέρει τα παιχνίδια της.

Οι μετανάστες της Βαλκανικής οδού χρειάζονται περισσότερες ιστορίες όπως αυτή. /IBNA