Αρχίζει η συζήτηση για τη 2η έκθεση της Κομισιόν

Αρχίζει η συζήτηση για τη 2η έκθεση της Κομισιόν

Η εμπορική  αξία του ακινήτου θα είναι τελικά η βάση υπολογισμού για την προστασία της α’ κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα από 1η Μαρτίου. Το παραπάνω ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών ενόψει της έλευσης των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δε θα χρειαστεί νέα παράταση στον νόμο Κατσέλη πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αποπνέοντας αισιοδοξία περί του ότι θα βρεθεί έως τότε η λύση. Πρόσθεσε ακόμη πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που συνεχίστηκαν χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και ότι παραμένει η απόσταση αναφορικά με το όριο αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως και οι λεπτομέρεις για τις προϋποθέσεις σχετικά με το “κούρεμα” των δανείων. Το παραπάνω θεωρείται ότι θα εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους στη ρύθμιση.

ΑΣΕΠ

Έτερη πηγή δεν ξεκαθάρισε αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε θα δημοσιευθεί η 2η Έκθεση. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού)» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κατά τις ίδιες πηγές πάντως «έχουν καλυφθεί τα 5 από 6 προαπαιτούμενα» κάτι που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στα κλιμάκια να δείξουν «κατανόηση».

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την άποψη ότι  το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι “βιώσιμο”, καθώς, αν μη τι άλλο, το ήμισυ αυτού οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η πλέον δύσκολη περίπτωση ανάμεσα στις πέντε χώρες της κρίσης που υποστηρίχθηκαν από τον Μηχανισμό, υπήρξε πάντα η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, δεν λαμβάνει πλέον χρηματικά ποσά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο διάσκεψης εποπτικού χαρακτήρα, θα εξεταστεί εάν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι υποσχέσεις, και στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην χώρα.

Κανένας κίνδυνος για ευρωζώνη

Σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως με αυτή δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την Ευρωζώνη και πως η ανησυχία βρίσκεται στην πλευρά της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ο ίδιος γενικά δεν πιστεύει πως από το Brexit θα επηρεαστεί πολύ η οικονομία στην Ευρώπη, ώστε να χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από τον ESM./IBNA