Τέλος της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα

Τέλος της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Συμφωνία των Πρεσπών αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κύρωση της από το Ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη Παρασκευή.

Το πρωί της Παρασκευής συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης,  γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών και τον οδικό χάρτη για την κύρωση της, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στο περιθώριο της συνεδρίασης υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι την Δευτέρα ξεκινούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το πρωί της Δευτέρας θα συνέλθει η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας η οποία θα στείλει την πρόταση της στην ολομέλεια που θα συνεδριάσει αμέσως μετά. Από την Ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να πραγματοποιηθεί εξαντλητική συζήτηση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα αφενός στους πολίτες να διαβάσουν με νηφαλιότητα το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Αφετέρου στους βουλευτές και στα κόμματα να μην χρησιμοποιήσουν ως “άλλοθι” τις διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην στηρίξουν την συμφωνία, χαρακτηρίζοντας αυτή την στάση “ιστορικό σφάλμα”.  “Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες”, αναφέρεται στην απόφαση του κυβερνώντος κόμματος.

Αισιοδοξία για την υπερψήφιση

Στο μεταξύ η απόφαση των οργάνων του κόμματος “Το Ποτάμι” για ψήφο κατά συνείδηση ήχησε ανακουφιστικά στην Αθήνα, αφού η στήριξη στην Συμφωνία από τουλάχιστον δυο βουλευτές, διασφαλίζει τους 151 που έχει θέσει ως πολιτικό στόχο η κυβέρνηση. Σεβασμό στην κοινή πορεία όσων συμμετέχουν στο ΚΙΝΑΛ αλλά χωρίς κομματική πειθαρχία στην ψήφο επί της Συμφωνίας ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείονται εκπλήξεις που θα αυξήσουν την πλειοψηφία.

Κατά της Συμφωνίας η Ν.Δ., αρνητική στάση και για το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι  με τη συμφωνία η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της αναγνωρίζει “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα”, καθώς και ότι το κείμενο της διακοίνωσης επιβεβαιώνει ότι “πλέον το σύνταγμα των Σκοπίων κάνει αναφορά και σε μακεδονικό λαό”.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι  αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, “θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου “μακεδονικός”» στους Σκοπιανούς”. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν χθες ότι η ΝΔ θα κάνει “ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών” ενώ προαναγγέλλεται η αρνητική στάση και όσον αφορά το πρωτόκολλο εισδοχής της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι για την Κυριακή διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών στη πλατεία  Συντάγματος, έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο./IBNA