Σερβία: Με 1,4 δισ. δολάρια ενισχύει τον Turkish Stream η Μόσχα

Σερβία: Με 1,4 δισ. δολάρια ενισχύει τον Turkish Stream η Μόσχα

Με κονδύλια ύψους 1,4 δις. δολαρίων είναι έτοιμη η Μόσχα να στηρίξει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προκειμένου το έργο να συμπεριλάβει την Σερβία.

Δια στόματος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, έγινε γνωστό ότι η ρωσική εταιρεία Gazpromneft, η οποία όπως είπε είναι ο κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας με επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 επιπλέον 1,4 δισ. δολάρια.

«Το έργο το ετοιμάζουμε, θα έλεγα ότι πρακτικά το ξεκινάμε, αλλά σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν και από άλλες χώρες, και από χώρες της Ε.Ε., από το πόσο θα είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους συμφέροντα στον διάλογο που διεξάγουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Τουρκία, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη.

«Έτσι, λοιπόν, θα συνεργαστούμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Vladimir Putin.

Συνολικά 21 συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Vladimir Putin στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας υπεγράφη συμφωνία για την αύξηση της χωρητικότητας των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου Βanatski Dvor στην Βοϊβοδίνα, από τα 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα, στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία υποδομών για την παραγωγή από κοινού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα προορίζεται για εξαγωγή.

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS) υπέγραψε σύμβαση με ρωσική εταιρία για την ανακαίνιση και επέκταση του υδροηλεκτρικού σταθμού Djerdap 2 στον Δούναβη.

Το υπουργείο Τεχνολογίας της Σερβίας και η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosatom, υπέγραψαν τέλος συμφωνία συνεργασίας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς./IBNA