Σκόπια: Άνοιξαν οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές

Σκόπια: Άνοιξαν οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE στη πΓΔ της Μακεδονίας, Hristijan Mickoski, επιμένει στην πραγματοποίηση πρόωρων γενικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διότι έτσι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών για το όνομα της χώρας: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

“Το Κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί και να κηρυχθούν πρόωρες γενικές εκλογές και να διεξαχθούν μαζί με τις προεδρικές εκλογές. Οι πολίτες πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν προτιμούν τη Βόρεια Μακεδονία ή τη Δημοκρατία της Μακεδονίας », δήλωσε ο Mickoski.

Ο Πρωθυπουργός και ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Zoran Zaev, δήλωσε ότι είναι αλήθεια πως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες εκλογές, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση δεν τις θέλει πραγματικά.

“Ο Mickoski ζητά εκλογές, αλλά προσεύχεται ώστε η κυβέρνηση να μην τις δεχτεί. Αυτό το αίτημα θα συζητηθεί εντός του κόμματος και του συνασπισμού και τότε θα ληφθεί απόφαση », δήλωσε ο Zaev.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Talat Xhaferi, δήλωσε ότι θα σεβαστεί κάθε απόφαση που συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών καθώς και προεδρικών στις 21 Απριλίου.

Το Αλβανικό κόμμα DUI (Δημοκρατική Ενότητα για την Ενσωμάτωση), το οποίο ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι αντίθετο με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το κόμμα, αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου για τη διαδικασία ολοκλήρωσης και την οικονομική μεταρρύθμιση. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αλβανίας τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων γενικών εκλογών.

Η επιχειρηματική κοινότητα από την άλλη δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική στασιμότητα, τις επιπτώσεις των οποίων θα υποστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Johannes Hahn, δήλωσε επίσης ότι πρόκειται για μια περίοδος για μεταρρυθμίσεις και όχι για πρόωρες εκλογές./ΙΒΝΑ