Αλβανία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση- Εκκρεμεί η υποψηφιότητα Rama

Αλβανία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση- Εκκρεμεί η υποψηφιότητα Rama

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη υπογράψει την απόφαση της απομάκρυνσης του υπουργού Εξωτερικών Ditmir Bushati και να ορίσει τον Rama στη θέση του.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Brace και τα υπόλοιπα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν χθες παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, Vasilika Hysi και  μελών του Συμβουλίου του Προέδρου. Τα νέα μέλη είναι ο αντιπρόεδρος πρωθυπουργός Erion Braçe και οι υπουργοί Anila Denaj, Belinda Balluku, Besa Shahini, Elva Margariti, Bledar Çuçi, Eduard Shalsi και Elisa Spiropali.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί ορκίστηκαν παρουσία του Προέδρου Ilir Meta στο Σύνταγμα της Αλβανίας, μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, την ανάγνωση των αντίστοιχων διαταγμάτων και τον επίσημο όρκο.

Αυτό που αποτυπώθηκε στην τελετή ήταν η απουσία του πρωθυπουργού Edi Rama, ο οποίος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο την απομάκρυνση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών, Ditmir Bushati, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη θέση αυτή.

Το μέλλον του επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας εξακολουθεί να παραμένει ασαφές. Ο Πρωθυπουργός Rama έχει πει ότι θα είναι υπεύθυνος γι αυτό το καθήκον όταν με δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι θα είναι de jure υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Cakaj, ο οποίος διορίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Meta, θα είναι στην πραγματικότητα ένας υπουργός de facto για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα παραμένουν αβέβαια. / IBNA