Στο Ποτάμι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο Ποτάμι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος To Potami πραγματοποίησε συνάντηση υπό την προεδρία του προέδρου Σταύρου Θεοδωράκη την Πέμπτη για να συζητήσει τη στάση της κατά την προσεχή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία Πρεσπών.

Φτάνοντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο Θεοδωράκης είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα λέμε« όχι »σε όλα. Θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με την κυβέρνηση, αλλά ούτε θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση […] Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα, όχι κατ ‘ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι ένα πρόβλημα “.

Ο αρχηγός του κόμματος πρόσθεσε: “Τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή [χθες], παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις των στελεχών μας και του κόσμου».

Μετά τη συνάντηση διαφαίνεται ότι ο Θεοδωράκης και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν. Ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, φαίνεται να παραμένει αναποφάσιστος. Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας.

Ο διχασμός στο Ποτάμι σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε περίπτωση που ένας βουλευτής έφευγε από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή διαγράφονταν. Ως εκ τούτου, το κόμμα ήταν αναμφισβήτητα πρόθυμο να δείξει ότι δεν είναι χωρισμένο στο ζήτημα, ενώ δεν φαίνεται να υποστηρίζει την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Όπως συμβαίνει σήμερα, η συνεδρίαση της Πέμπτης οδήγησε στην απόφαση να μην διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αυτή είναι και μια σημαντική απόφαση για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται τώρα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που επιθυμεί να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανέφερε ότι ο Θεοδωράκης δέχθηκε έντονη κριτική κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση. Θεωρείται επίσης ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος πίεσαν το κόμμα να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση, ζητήθηκε από τους βουλευτές να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους ./IBNA