Συναντήθηκαν Hahn και Rama

Συναντήθηκαν Hahn και Rama

Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Διεύρυνση Johannes Hahn συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama στα Τίρανα για να συζητήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καλή δυναμική του περασμένου έτους για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, είναι ζωτικής σημασίας υπό το πρίσμα της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019.

Οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη συνεχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα και η θεσμική αναδιάρθρωση της δικαστικής εξουσίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Ο Επίτροπος κ. Hahn υπογράμμισε την πρόσφατη δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος ως θετικό σημάδι εν προκειμένω, το οποίο ωστόσο πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός σταθερού ιστορικού και να συνεχιστεί η δίωξη και οι οριστικές καταδίκες. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα παραμένουν προτεραιότητες στις σχέσεις ΕΕ-Αλβανίας.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον ακόμη υψηλό αριθμό αβάσιμων αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από Αλβανούς πολίτες σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι βασικές αιτίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πληγέντων κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι η ισχυρή δέσμευση του Πρωθυπουργού Rama για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ είναι καθοριστική και ότι ο εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων και η ετοιμότητα συνεργασίας για το συμφέρον όλων των αλβανών πολιτών είναι ουσιώδους σημασίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Μια διακομματική συμφωνία για την εκλογική μεταρρύθμιση που θα αντιμετωπίζει της συστάσης του ΟΑΣΕ / Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να δείξει αυτή την ετοιμότητα./IBNA