Ο Putin από το Βελιγράδι αποκαλεί τη Σερβία “αδελφή χώρα”

Ο Putin από το Βελιγράδι αποκαλεί τη Σερβία “αδελφή χώρα”

“Ευχαριστώ τους πολίτες του Βελιγραδίου και της Σερβίας για την θερμή υποδοχή τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τη φίλη, αδελφή χώρα της Σερβίας, καθώς και να μιλήσω για το τι επιτύχαμε και τι θα επιτύχουμε », δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι σήμερα.

Μιλώντας με τον Σέρβο ομόλογό του, Aleksandar Vucic, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Putin δήλωσε: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια κάνατε πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Σερβίας. σήμερα θα έχω τη μεγάλη ευκαιρία να σας παρασημοφορήσω για τη συνεισφορά σας, για ό, τι κάνατε ».

Ο Putin παρασημοφόρησε τον Bucic με το μετάλλιο του Τάγματος του Alexander Nevski. Ο Vucic δώρισε στον φιλοξενούμενο του ένα σκυλί Σαρπλανίνατς (ποιμενικός της Σερβίας).

“Ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τι έκανε ο Vladimir Vladimirovic το 2015, όταν η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο βρετανικό ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο Vucic, εξηγώντας ότι το ψήφισμα, αν εγκρίνονταν, θα χαρακτήριζε τους Σέρβους ως «γενοκτονικό λαό». “Ως εκ τούτου, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλα όσα θα κάνουμε στο μέλλον. Οι δύο μας χώρες έχουν καλές σχέσεις και έχουμε σημαντικές δυνατότητες να κάνουμε τη συνεργασία μας ευρύτερη “, συνέχισε.

Μετά τις ομιλίες τους, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών. Όπως αναμενόταν, υπεγράφησαν περισσότερες από 20 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια, με το ένα τρίτο από αυτά στον τομέα των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών.

Αργότερα σήμερα, Putin και Vucic επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σάββα, στην οποία η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πρόεδροι χαιρέτησαν χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) όπου επικεφαλής είναι ο Vucic.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορα μέρη της χώρας και μετακινήθηκαν με λεωφορεία που οργάνωσε το SNS. Από τις πόλεις Nis και Krusevac μόνο, έφτασαν περίπου 100 λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας προς το ναό, μερικοί από αυτούς φώναζαν “Aco(Αλέκο) Σέρβε” και “Djilas κλέφτη”, αμαφερόμενοι στον πρόεδρο Aleksandar Vucic και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Dragan Djilas. Στην αρχή της πορείας υπήρχε ένα πανό με την επιγραφή «1 από 300 εκατομμύρια».

Παρά το γεγονός ότι το SNS αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι αυτή η συγκέντρωση θα αποτελούσε αντιδιαδήλωση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού αγώνα υπέρ του Vucic. Το σύνθημα του πανό ήταν μια προφανής «απάντηση» στο σύνθημα «1 από 5 εκατομμύρια», το οποίο είναι ένα από τα συνθήματα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων./IBNA