Η Ολλανδία υποστηρίζει την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ

Η Ολλανδία υποστηρίζει την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Stef Blok, δήλωσε σήμερα από τα Τίρανα ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati, δήλωσε ότι «η Ολλανδία έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία αποτελούν τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ και βλέπουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση ασχολείται έντονα με αυτόν τον τομέα».

Αυτή η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια εποχή που η χώρα του επικρατεί σκεπτικισμός όσον αφορά την πρόοδο της Αλβανίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Η Αλβανία και η Ολλανδία συνεργάζονται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ και για να αποθαρρύνουν τους Αλβανούς να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου σε αυτές τις χώρες.

Ο Blok δήλωσε ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία θα είναι αποφασιστική για την ολλανδική ψήφο τον Ιούνιο του 2019.

“Χωρίς να έχουμε αυτή την έκθεση, δεν μπορώ να πω τίποτα για την τελική μας θέση. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει. Έστειλα το ίδιο μήνυμα σε άλλες φιλοδοξούσες χώρες “, είπε.

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Bushati δήλωσε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για μια θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών μελών τον Ιούνιο.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τη σύσταση. το συμβούλιο έχει ορίσει σαφή ατζέντα και η υποχρέωση μας είναι επίσης σαφή. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την οικονομία », δήλωσε ο Bushati./IBNA