Αλλαγή νόμου επιτρέπει στη βουλγαρική μειονότητα της Σερβίας να γράφει τα επώνυμα των γυναικών σε βουλγαρικό ύφος

Αλλαγή νόμου επιτρέπει στη βουλγαρική μειονότητα της Σερβίας να γράφει τα επώνυμα των γυναικών σε βουλγαρικό ύφος

Οι Σέρβοι πολίτες που είναι μέλη της εθνοτικής βουλγαρικής μειονότητας της χώρας, θα μπορούν τώρα να γράφουν τα επώνυμα των γυναικών χρησιμοποιώντας το επίθημα σύμφωνα με το βουλγαρικό ύφος, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σόφιας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθημα “οβα”, “εβα” και “σκα”, όπως στη βουλγαρική γλώσσα.

Μέχρι τώρα, οι καταλήξεις ήταν “οφ”, “εφ” και “σκ”, οι οποίες στα βουλγαρικά υποδηλώνουν αρσενικό επώνυμο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Βελιγράδι έχει ειδοποιηθεί για την αλλαγή από το Σερβικό Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο έδωσε εντολή όλες τις τοπικές διοικήσεις να εφαρμόσουν τη δυνατότητα αλλαγής των γυναικείων οικογενειακών ονομάτων, σύμφωνα με τους κανόνες της βουλγαρικής γλώσσας και αλφαβήτου.

Ο υπουργός Branko Ruzic αποδέχθηκε επίσης την πρόταση του πρεσβευτή της Βουλγαρίας Radko Vlaikov να πραγματοποιήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας. Στόχος του είναι να προωθήσει τη δυνατότητα ονοματοθεσίας βάση των κανόνων της βουλγαρικής γλώσσας όχι μόνο στα νεογέννητα παιδιά αλλά να υπάρξει αλλαγή και στα τρέχοντα θηλυκά επώνυμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό ήταν «αποτέλεσμα του στοχευμένου έργου του βουλγαρικού κράτους τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την ερώτηση που έθεσε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.” / IBNA