«Οι πάντες θα κριθούν από τον λαό και την ιστορία» διαμηνύει η Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Οι πάντες θα κριθούν από τον λαό και την ιστορία» διαμηνύει η Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Την επόμενη εβδομάδα θα πάει προς κύρωση με την διαδικασία των συμβάσεων στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια. «Δεν θα ακολουθήσουμε διαδικασίες Fast Track» επισημαίνει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αφού ο πρώτος κόμβος, η ψήφος εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, ξεπεράστηκε με επιτυχία. Στόχος της Αθήνας είναι η κύρωση της Συμφωνίας να γίνει τουλάχιστον από 151 βουλευτές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις διεργασίες των κομμάτων του Ποταμιού, του ΚΙΝΑΛ αλλά και την στάση μεμονωμένων βουλευτών. «Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία», αναφέρει η κυβέρνηση. Εξάλλου το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα θυμίζει το τελευταίο διάστημα παρτίδα σκακιού για γερά νεύρα.

Στην δημοσιότητα δίνει η κυβέρνηση την Συμφωνία των Πρεσπών

Με την ρηματική διακοίνωση που εστάλη από τα Σκόπια στην Αθήνα χθες να ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της πΓΔ της Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε από βήματος της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών και των κομμάτων καθώς και εξαντλητικός διάλογος. Όπως ανακοίνωσε επισήμως το γραφείο τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού την Κυριακή θα διανεμηθεί στον τύπο ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας  ώστε να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες πλήρη γνώση και εικόνα του περιεχομένου.

Απορρίπτει το debate για την Συμφωνία των Πρεσπών η Ν.Δ.

Όπως εκτιμούν στην Αθήνα, οι διευκρινίσεις αναφορικά με τον όρο “Nationality” και την γλώσσα που εντάσσεται στις “νότιες Σλαβικές” διαψεύδουν την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό debate για το ζήτημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αρνητικά απάντησε εμμέσως η Νέα Δημοκρατία, η οποία κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές ώστε να βγάλουν συμπεράσματα οι πολίτες από τα προεκλογικά debates./IBNA