Νέο μοντέλο προστασίας για την α΄ κατοικία και… διαπραγμάτευση

Νέο μοντέλο προστασίας για την α΄ κατοικία και… διαπραγμάτευση

Νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας προωθεί η κυβέρνηση, ούτως ώστε να διαδεχτεί το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, η παράταση του οποίου έχει επεκταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εάν δεν έχει ετοιμαστεί μέχρι τότε το νέο πλαίσιο, θα δοθεί νέα παράταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Πλαίσιο α λα Κύπρος

Επί της ουσίας, πρόκειται για παρεμφερές πλαίσιο του κυπριακού «Εστία» και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες, προκειμένου να διαμορφωθεί και το νέο όριο αξίας ακινήτου προκειμένου να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο σχήμα.

Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

«Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε ο συγκριμένος παράγοντας ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας. Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.

Κυβερνητική σύσκεψη

Από εκεί και πέρα, αύριο, αναμένεται ευρεία υπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της άφιξης τη Δευτέρα στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΔΝΤ. Ουσιαστικά οι συναντήσεις θα αρχίσουν από την Τρίτη το απόγευμα μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup και οι θεσμοί αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Αντιμετώπιση “κόκκινων” δανείων 

Σε σχέση με τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως το «χρηματοοικονομικό» αποτελεί το πλέον πολύπλοκο και σημαντικό θέμα και αφορά τόσο στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Για το πρώτο θα υπάρξει και σχετική συνάντηση αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί είναι το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία. Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί πρόβλημα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, καθώς θα ληφθεί το rating (βαθμολογία) από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής./IBNA