Η EBRD έβαλε 846 εκατ. στην ελληνική οικονομία το 2018

Η EBRD έβαλε 846 εκατ. στην ελληνική οικονομία το 2018

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσε και το 2018 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), καθότι επένδυσε το ποσό των 846 εκατ. ευρώ  στην ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της EBRD, το έργο της Τράπεζας στη χώρα έχει στόχο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, να κινητοποιήσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις και να συμβάλει στην πλήρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα του 2018 φέρουν τις συνολικές επενδύσεις της ΕBRD στην Ελλάδα κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των έργων στη χώρα έφτασε τα 44 στο τέλος του έτους. Επίσης υπάρχει αποφαση για παραμονή της τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι το 2025.

Αύξηση από το 2017

Η EBRD αύξησε κατά πολύ τις επενδύσεις της στην ελληνική οικονομία (από συνολικές επενδύσεις ύψους 614 εκατ. ευρώ το 2017 σε επενδύσεις ύψους 846 εκατ. ευρώ το 2018), καθιστώντας την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα λειτουργίας της Τράπεζας (μετά την Αίγυπτο και την Τουρκία). Όλα τα έργα της ΕBRD στην Ελλάδα ήταν στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικά έργα στην Ελλάδα το 2018 περιλάμβαναν επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Και οι δύο συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επίλυσης NPLs ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ΕBRD και υποστήριξαν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα συμβάλλοντας στη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕBRD συμμετείχε επιτυχώς στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank, με επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της.

Η ΕBRD επένδυσε επίσης στον Trans Adriatic Pipeline (TAP), έναν αγωγό μήκους 878 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Αλβανία και θα τερματίζει στη νότια Ιταλία. Η Τράπεζα συμμετέχει στην κοινοπραξία που παρείχε δάνειο ύψους 1 δις ευρώ.

Διεθνές εμπόριο

Το 2018, η Ελλάδα ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ενεργή χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Διεθνούς Εμπορίου (TFP) της ΕBRD βάσει του αριθμού των εγγυήσεων που χορήγησε, διευκολύνοντας 384 συναλλαγές συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα TFP αποσκοπεί στην προώθηση του εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών της ΕBRD.

Στην πρώτη της επένδυση της σε Χρηματιστήριο Ενέργειας, η Τράπεζα έγινε μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ποσοστό 20%. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαχειρίζεται τις Αγορές Ενέργειας και τις Ενεργειακές Χρηματοπιστωτικές Αγορές.

Η ΕBRD ξεκίνησε επίσης ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης τους./IBNA