Το VMRO-DPMNE καλεί τους φορείς να μποϋκοτάρουν τον νόμο για τις γλώσσες- Αντιδρά το SDSM

Το VMRO-DPMNE καλεί τους φορείς να μποϋκοτάρουν τον νόμο για τις γλώσσες- Αντιδρά το SDSM

Το VMRO-DPMNE και ο λεγόμενος «Συνασπισμός για μια Καλύτερη Μακεδονία» προέτρεψαν τους φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης να αγνοήσουν και να μποϋκοτάρουν τον νόμο για τις γλώσσες. Συνεχίζοντας το κόμμα δηλώνει ότι αν οι φορείς αντιμετωπίσουν απειλές, το VMRO-DPMNE θα τους βοηθήσει μέσω της νομικής τους ομάδας.

“Το VMRO-DPMNE καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης να μποϋκοτάρουν την εφαρμογή αυτού του αντισυνταγματικού και επιβλαβούς νόμου. Εάν οι αξιωματούχοι στα ιδρύματα αυτά αντιμετωπίζουν απειλές, το VMRO-DPMNE και η νομική του υπηρεσία είναι έτοιμες να τους βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή “, δήλωσε ο Nikola Micevski, συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE.

Ο Micevski δήλωσε ότι ο νόμος «για τη διγλωσσία» ήταν αντισυνταγματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νόμος αυτός έχει υπογραφεί παράνομα από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»  εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εις βάρος της κοινωνικής συνοχής».

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό κόμμα SDSM τονίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει κανένα λόγο να καταργήσει τον εν λόγω νόμο. “Οι εκκλήσεις του VMRO-DPMNE να μπλοκάρουν τον νόμο για τις γλώσσες είναι καταστροφικές και έχουν επιζήμια αποτελέσματα για την κοινωνία”, σημειώνει το SDSM.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβεί σε εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή του νόμου για τη χρήση και της αλβανικής γλώσσας. Το νόμο που ψηφίστηκε δύο φορές από το Κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας, στις 11 Ιανουαρίου και στις 14 Μαρτίου 2018, αρνήθηκε ο πρόεδρος της χώρας, ο Gjorge Ivanov να τον υπογράψει, δηλώνοντας ότι ήταν αντίθετος με το Σύνταγμα. / ΙΒΝΑ