Στήριξη στον αγωγό IGB θα προσφέρει η Ρουμανία

Στήριξη στον αγωγό IGB θα προσφέρει η Ρουμανία

Συνεργασίες με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Σερβία αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες στα Βαλκάνια θα επιδιώξει να αναπτύξει η Ρουμανία κατά την διάρκεια της τρέχουσας Προεδρίας της στην Ε.Ε. με στόχο να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των προμηθειών μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου καθώς και του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας  – Gas Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).

«Πρέπει να συνεργαστούμε για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και για την διαφοροποίηση των προμηθειών, την ασφάλεια των διαδρόμων διαμετακόμισης – και λέγοντας ασφάλεια, εννοούμε όχι μόνο την ασφάλεια των αγωγών, που είναι σημαντική, αλλά και την ασφαλή ροή ενέργειας»  δήλωσε ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα, Lucian Fatu, στο New Europe.

«Η ενέργεια – όπως επεσήμανε ο ίδιος- δεν είναι πολιτικό ζήτημα, χρειάζεται, ωστόσο, πολιτική βούληση για να προωθηθούν τα σχέδια διαφοροποίησης».

«Στο τέλος της ημέρας ασχολούμαστε με τους καταναλωτές, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για πολιτική βούληση, αλλά και για επενδύσεις και στρατηγική άποψη για αυτά τα θέματα» σημείωσε ο Ρουμάνος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται παρόλ’αυτά για μια δραστηριότητα που αφορά κράτη και εταιρείες.

«Μας ενδιαφέρει να παρέχουμε τις καλύτερες ευκαιρίες και την καλύτερη αντιμετώπιση των πελατών μας, των καταναλωτών μας. Αλλά το κάνουμε και ως τρόπο ενσωμάτωσης των χωρών στην Ε.Ε., αλλά και με χώρες εκτός αυτής, όπως η Μολδαβία και αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο όχι μόνο η Ρουμανία, αλλά και η Ε.Ε., μπορεί να κάνει την διαφορά στην χώρα αυτή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για την Σερβία» τόνισε ο Lucian Fatu.

Στόχος είναι παράλληλα η  υποστήριξη έργων όπως ο αγωγός αντίστροφης ροής Ρουμανίας-Βουλγαρίας, ο οποίος λειτουργεί κάτω από τον ποταμό Δούναβη και θα επιτρέψει στην Βουλγαρία να εισαγάγει φυσικό αέριο από την Ευρώπη, καθώς πρόκειται για έργα διασύνδεσης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε./IBNA