Ο Haradinaj και ο Putin χαλάνε τα σχέδια της Ουάσιγκτον

Ο Haradinaj και ο Putin χαλάνε τα σχέδια της Ουάσιγκτον

Η αντιπαράθεση Κοσσόβου και ΗΠΑ για τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα οξύνεται καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται πρόθυμη να υποχωρήσει. Η Ουάσιγκτον απειλεί ότι θα θέσει το Κόσσοβο υπό καθεστώς κυρώσεων εάν η κυβέρνηση δε καταργήσει τους δασμούς της τάξης του 100% που επέβαλε στις 21 Νοεμβρίου του 2018 για την εισαγωγή σερβικών προϊόντων.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα αρνήθηκε να παράσχει βίζα εισόδου στον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ramush Haradinaj ο οποίος είχε κληθεί προηγουμένως στον Λευκό οίκο για να συμμετάσχει στο καθιερωμένο ετήσιο πρωινό της προσευχής.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια μορφή πολιτικών κυρώσεων και δηλώνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν και στην λήψη σκληρότερων μέτρων εάν δεν καταργηθούν οι δασμοί. Ο Haradinaj επιβεβαίωσε ότι ασκούνται πιέσεις από τις ΗΠΑ επιμένει ωστόσο στην απόφαση του για τους δασμούς και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν αν η Σερβία δεν αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με αμερικάνικες διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα ΜΜΕ στην Σερβία και το Κόσσοβο στην Ουάσιγκτον είναι εξοργισμένοι με την συμπεριφορά του Haradinaj γιατί χαλάει τα σχέδια των ΗΠΑ για επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο ζήτημα του Κοσσόβου μέχρι το τέλος του 2019.

Η νευρικότητα των αμερικανών εντείνεται καθώς η Ρωσία μετά την απώλεια του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ προσπαθεί να δημιουργήσει ισχυρά προσχώματα στην Σερβία. Η εκτίμηση του State Department ότι η πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην Σερβία θα μειωθεί σημαντικά εάν λυθεί το ζήτημα του Κοσσόβου μπορεί να αποδειχθεί άνευ ουσίας εάν η Μόσχα διεισδύσει σε στρατηγικούς τομείς της σερβικής οικονομίας. Σ αυτήν την περίπτωση θα είναι δύσκολο να αποδεσμευτεί η Σερβία από το ρωσικό άρμα.

Με την σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Βελιγράδι φαίνεται ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Μία ημέρα πριν φτάσει στο Βελιγράδι ο Putin, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις σερβικές εφημερίδες Novosti και Politika αποκάλυψε ότι φέρνει ένα «δυνατό» πακέτο προτάσεων στις αποσκευές του . Ενέργεια, υποδομές, εμπορικές συναλλαγές προνομιακού χαρακτήρα, τεχνολογική συνεργασία ήταν τα θέματα που πρόβαλε στην συνέντευξη του ο Putin.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε όχι μόνο ενεργειακή ασφάλεια στην Σερβία αλλά και διαμετακομιστικό ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη.  Αποκάλυψε ότι στα σχέδια της GazProm είναι να φτάσει ο αγωγός South Stream μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία όπου υπάρχει μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ανέφερε ότι η κρατική ρωσική σιδηροδρομική εταιρία είναι έτοιμη να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ ρωσικές κατασκευαστικές εταιρίες την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, υποσχέθηκε προνομιακό καθεστώς για προϊόντα από την Σερβία στις αγορές των χωρών της Ευρασιατικής Ένωσης και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Όλα αυτά δηλώνουν την αποφασιστικότητα  της Ρωσίας ότι δεν θα παραιτηθεί εύκολα από την Σερβία. Λειτουργούν  δελεαστικά για την σερβική πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη  και αυτό είναι που ανησυχεί την Ουάσιγκτον./IBNA