Ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο Τσίπρας- Την επόμενη εβδομάδα η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο Τσίπρας- Την επόμενη εβδομάδα η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Απόψε τα μεσάνυχτα με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και την σχετική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέσα σε κλίμα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Την δεύτερη ημέρα της συζήτησης απασχόλησε κατά βάση η Συμφωνία των Πρεσπών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις 151 ψήφους που απαιτούνται η σύγκρουση και η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες που η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει προς κύρωση στην Ελληνική βουλή. Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από το βήμα της βουλής να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα για την Συμφωνία.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών

Η ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης για την εμπιστοσύνη θα φέρει τον αναμενόμενο ανασχηματισμό μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου ενώ είναι θέμα 24ωρων, όπως όλα δείχνουν, η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, η ολομέλεια θα κληθεί να συζητήσει και να κυρώσει την Συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και η έγκριση  δεν απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής, δηλαδή 151, αλλά πλειοψηφία επί των παρόντων, στην Αθήνα υπογραμμίζουν πως η ψήφιση της με λιγότερες από 151 ψήφους θα δημιουργούσε πολιτικό θέμα. Υπ’ αυτή την έννοια κομβικό ρόλο θα παίξει η απόφαση των βουλευτών του “Ποταμιού” αφού τρείς από τους πέντε- μετά την ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Δανέλλη που στηρίζει και την κυβέρνηση- έχουν ταχθεί επί της αρχής θετικά.

Ωστόσο, μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την κομματική γραμμή, εκφράζονται δεύτερες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν αύριο με την συμμετοχή μάλιστα των δυο ευρωβουλευτών (Μιλτιάδης Κύρκος, Μανώλης Γραμματικάκης) που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας την Κυριακή εν μέσω απειλών

Στο μεταξύ την Κυριακή διοργανώνεται συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας στην Αθήνα ενώ την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι αφίσες που στοχοποιούν βουλευτές στην Βόρεια Ελλάδα και η σειρά απειλητικών μηνυμάτων που καταγγέλλεται ότι λαμβάνουν όσοι θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας. Ήδη έχουν σημειωθεί συλλήψεις ενώ οι καταγγελίες διερευνώνται από την δικαιοσύνη./ΙΒΝΑ