Η αλβανική, δεύτερη επίσημη γλώσσα στην πΓΔΜ

Η αλβανική, δεύτερη επίσημη γλώσσα στην πΓΔΜ

Με την δημοσίευση, χθες, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔ της Μακεδονίας, του Νόμου για την χρήση των γλωσσών, η αλβανική καθίσταται στην ουσία δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.

Ο νόμος για την χρήση των γλωσσών προβλέπει διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι σε όλη την επικράτεια της πΓΔ της Μακεδονίας, καθώς και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, επίσημη γλώσσα είναι «η μακεδονική γλώσσα και η κυριλλική της γραφή», καθώς και κάθε άλλη γλώσσα και η γραφή της που ομιλείται από τουλάχιστον 20% των πολιτών. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού (2002), αυτή η προϋπόθεση καλύπτεται μόνο από την αλβανική γλώσσα.

Με βάση το νέο νόμο, το σύνολο της γραπτής και προφορικής επικοινωνίας των πολιτών με τις εκτελεστικές, νομοθετικές και δικαστικές αρχές της χώρας μπορεί να διεξάγεται και στις δύο γλώσσες, με τις αρχές να υποχρεούνται να παρέχουν μετάφραση στους πολίτες.

Επίσης, ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι επωνυμίες των κρατικών θεσμικών οργάνων θα αναγράφονται και στις δύο γλώσσες, καθώς και στα αγγλικά. Ακόμα, οι δύο γλώσσες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα στα γραμματόσημα, στις ταμειακές ενημερώσεις και στα τιμολόγια που εκδίδονται από κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ότι τα χαρτονομίσματα και τα γραμματόσημα θα εμπεριέχουν σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική κληρονομιά των πολιτών που ομιλούν «την μακεδονική γλώσσα με την κυριλλική της γραφή», καθώς και των πολιτών που μιλούν άλλη γλώσσα και οι οποίοι αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ο νόμος προβλέπει «δίγλωσσες» στολές της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και  των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στα Σκόπια καθώς και στις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού έχει ως μητρική γλώσσα την αλβανική.

Ο νόμος αυτός για τις γλώσσες στην πΓΔ της Μακεδονίας, είχε ψηφιστεί πέρυσι από τη Βουλή της χώρας και μάλιστα δύο φορές, ωστόσο, ο Πρόεδρος της χώρας Gjorge Ivanov αρνούνταν να υπογράψει το διάταγμα και να το αποστείλει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δημοσίευση.

Τελικά, ο Νόμος δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Talat Xhaferi , ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα BDI του Ali Ahmeti.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της πΓΔ της Μακεδονίας. /IBNA