Συμφωνία Πρεσπών: Όλα τα βλέμματα στην Αθήνα

Συμφωνία Πρεσπών: Όλα τα βλέμματα στην Αθήνα

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούνται στενά στα Σκόπια, διότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συμφωνία Πρεσπών, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και από την ελληνική πλευρά.

«Η επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη διαδικασία, δεδομένης της θέσης της αντιπολίτευσης εκεί. Κάθε πολιτική διαδικασία έχει τις δυσκολίες της. Θα υπάρξουν πολλλές συζητήσεις. Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε χθες το βράδυ ο Nikola Dimitrov, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αξιώσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, οι δύο γειτονικές χώρες δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία από αυτή για το θέμα του ονόματος.

Ο Mersim Maksuti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tetovo, είναι αισιόδοξος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και ότι η διαδικασία δεν θα καταστραφεί.

“Αν η συμφωνία Πρεσπών δεν επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε οι συνταγματικές τροποποιήσεις που επικυρώσαμε θα ακυρωθούν και όλα θα επιστρέψουν όπως ήταν πριν. Νομίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία “, λέει ο Maksuti./IBNA