Χάγη: Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζει να εξετάζει τους πρώην διοικητές του KLA

Χάγη: Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζει να εξετάζει τους πρώην διοικητές του KLA

Ο πρώην ανώτατος διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Rrustem Mustafa, εμφανίστηκε στην Ειδική Εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη την Τρίτη για να εξεταστεί.

Η ανάκριση κράτησε για περίπου 10 ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IBNA. “Με ρώτησαν μερικές σοβαρές ερωτήσεις και οι απαντήσεις μου ήταν σοβαρές. Τους είπα ότι ο πόλεμος του KLA ήταν δίκαιος », δήλωσε συνοπτικά ο Rrustem Mustafa.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος πρώην ανώτερος διοικητής, Sami Lushtaku αναμένεται να εξεταστεί σήμερα.

Στις αρχές Αυγούστου του 2015, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ του συντάγματος του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο μαζί με τα λεγόμενα εξειδικευμένα τμήματα θα λειτουργούν από τη Χάγη σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου και με τους διεθνείς εισαγγελείς.

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του δικαστηρίου ακολούθησε την έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Dick Marty, ο οποίος διατύπωσε ισχυρισμούς για την ύπαρξη σωματεμπορίας στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου και την ανάμειξη αρκετών πρώην αρχηγών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εγκλήματα πολέμου.

Τον Ιούλιο του 2014, ο πρώην ειδικός εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών, Clint Williamson, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το λαθρεμπόριο οργάνων, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του ΚΛΑ εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εν τω μεταξύ, η Ειδική Εισαγγελία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την εξέταση των πρώην μελών του KLA./ΙΒΝΑ