Στην τελική ευθεία και ο Turkish Stream

Στην τελική ευθεία και ο Turkish Stream

Στην τελική φάση υλοποίησης έχει μπει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev, μιλώντας σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Φυσικό Αέριο εν όψει της διάσκεψης που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Βιέννη.

Στα τέλη του 2018 η Gazprom ολοκλήρωσε το υπεράκτιο τμήμα του TurkStream στην Μαύρη Θάλασσα και «στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον Alexander Medvedev, ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου τόσο για την Τουρκία, όσο και για χώρες της ΝΑ Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom έκανε επίσης γνωστό ότι συνεχίζεται η τοποθέτηση των σωλήνων στην Βαλτική Θάλασσα για τον αγωγό Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Ρωσία στην Γερμανία, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει 26 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

«Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 300 χλμ. σωληνώσεων, κυρίως στην παράκτια περιοχή της Γερμανίας, στα χωρικά ύδατα της και στην ΑΟΖ της, καθώς και στην ΑΟΖ της Φινλανδίας. Υποθέτουμε ότι ο αγωγός Nord Stream ΙΙ θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019», σημείωσε ο ίδιος.

«Το φυσικό αέριο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο Alexander Medvedev, επισημαίνοντας ότι η Gazprom παρουσίασε το όραμα της για το πώς το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, καθώς «το φυσικό αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα πετρελαϊκά προϊόντα στις μεταφορές, οπότε η Ευρώπη είναι σε θέση να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους για το 2020».

«Η χρήση καυσίμου μεθανίου-υδρογόνου στην ενέργεια και στις μεταφορές χωρίς δαπανηρές αλλαγές στις υποδομές θα οδηγήσει στο μεταξύ, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, σε μείωση των εκπομπών κατά 25-35%, επιτρέποντας στην Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους για το 2030. Παράλληλα, μια πλήρης μετάβαση στο υδρογόνο από μεθάνιο καθιστά εφικτούς τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2050./IBNA