Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει την επίσκεψη του Putin στη Σερβία

Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει την επίσκεψη του Putin στη Σερβία

Η Zorana Mihajlovic, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η «συγκέντρωση» του λαού στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Vladimir Putin την Πέμπτη δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως «αντιπαράθεση».

Η Mihajlovic αναφέρθηκε σε εικασίες ότι η συγκέντρωση μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα θα διοργανωθεί ως απάντηση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης την Τετάρτη, η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Σέρβου του Κοσσυφοπεδίου πολιτικού Oliver Ivanovic.

Σύμφωνα με τα λόγια της, την εκδήλωση την Πέμπτη θα παρευρεθούν οι πολίτες “που θέλουν να χαιρετήσουν τον πρόεδρο Putin και τον πρόεδρο Vucic”.

“Δεν είναι αντιπαραβολή γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εκτός από όσους θέλουν να χαιρετήσουν τους προέδρους υπάρχουν και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό”, δήλωσε η Mihajlovic.

Η “ευπρόσδεκτη εκδήλωση” για τον Putin θα διοργανωθεί από το «Κέντρο για την Ανάπτυξη του Βελιγραδίου», μια ομάδα η οποία μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή στο κοινό. Ωστόσο, η συγκέντρωση υποστηρίζεται από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Vucic.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 70.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στην εκδήλωση κατά την οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο Putin και ο Vucic θα κάνουν ομιλίες.

“Ως μικρή χώρα δεν εξετάζουμε εάν χρειαζόμαστε κάποια χώρα ή πολιτικούς ή όχι. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η Σερβία πρέπει να έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση », κατέληξε η Mihajlovic.

Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων δεν αντιτίθενται στην επίσκεψη του Putin. Μεταξύ εκείνων που έχουν διαφορετική προσέγγιση είναι η Κοινωνία των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα (LSV) και το Κόμμα της Βοϊβοντίνα.

Οι ακτιβιστές των δύο ομάδων έβαλαν ένα πανό πάνω από την εθνική οδό στο Βελιγράδι με ένα μήνυμα προς τον Putin γραμμένο στα σερβικά: «Η Σερβία δεν είναι Ρωσία».

Ο Ivica Dacic, υπουργός εξωτερικών και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS), δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος επειδή ο Ρώσος συνάδελφός του Sergey Lavrov θα βρίσκεται στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο Dmitry Rogozin, επικεφαλής της Roskosmos, θα επισκεφθεί επίσης το Βελιγράδι.

Από το βράδυ της Τρίτης, το σιντριβάνι στην πλατεία Slavija του Βελιγραδίου έχει φωτιστεί στα χρώματα της Σερβικής και της ρωσικής σημαίας./IBNA