Τι συνέβη με την παράδοση του Αλβανού διακινητή ναρκωτικών Balili;

Τι συνέβη με την παράδοση του Αλβανού διακινητή ναρκωτικών Balili;

Όλα  ετοιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της αίθουσας Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών όπου θα εμφανίζονταν όλη η ανώτερη ηγεσία της Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Sander Lleshaj. Ήταν ένα πομπώδες σχέδιο, που είχε να κάνει με την υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης.

Αλλά ένα μήνυμα που έφτασε από το κινητό τηλέφωνο του πρώην πρωθυπουργού Berisha κατέστρεψε τα πάντα και πάνω απ ‘όλα, τη χρυσή ευκαιρία να αξιοποιηθεί ως σύλληψη μετά από επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, η παράδοση του Balili.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Sali Berisha κατάφερε να εκθέσει την κυβέρνηση και να καταστρέψει το σχέδιο του Sander Lleshaj να πανηγυρίσει για τη “σύλληψη” του Balili, γνωστού και ως Escobar των Βαλκανίων.

Τι συνέβη;

Την Τρίτη το πρωί, ο Klement Balili μαζί με τον συγγενή του Rigels Balili, από το γραφείο του πρώην Γενικού Εισαγγελέα και δικηγόρου υπεράσπισης, Theodhori Sollaku και της νομικής του ομάδας, ξεκίνησαν για τα Τίρανα. Νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν πραγματοποιηθεί επαφές για να ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο Balili θα παραδοθεί. Υπήρξαν επίσης επαφές με την Εισαγγελία για Ειδεχθή  Εγκλήματα, η οποία χειρίζεται την υπόθεση Balili.

Κατά την άφιξή του στα Τίρανα, ο Balili και οι άνθρωποι που τον συνόδευαν εισήλθαν στην Εισαγγελική Υπηρεσία για Ειδεχθή Εγκλήματα για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών σχετικά με τις κατηγορίες που είναι αντιμέτωπος.

Το σχέδιο «δημοσίων σχέσεων» καταστράφηκε

Εν τω μεταξύ, ανώτεροι υπάλληλοι της αστυνομίας σκέφτηκαν να δώσουν μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπως εκείνη που ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Saimir Tahiriι συνήθιζε να πραγματοποιεί με μασκοφόρους αστυνομικούς στο βάθος, για να δείξει ότι είχε λάβει χώρα μια μεγάλη επιχείρηση που τελικά οδήγησε στη σύλληψη του Balili.

Αλλά ολόκληρο το σχέδιο καταστράφηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και  σημερινό δημοκρατικό βουλευτή Sali Berisha.

“Ο Klement Balili παραδίδεται  μόνος του! Έχει ξεκινήσει για τα Τίρανα μαζί με τον Rigels Balili », δημοσιεύει ο Berisha στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό ήταν αρκετό για να πάει στράφι ολόκληρο το σχέδιο δημοσίων σχέσεων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν παραιτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το σχέδιό τους για να παρουσιάσουν την παράδοση σαν το δικό τους επίτευγμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Sander Lleshaj εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες το μεσημέρι για να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Παρόλο που παραδέχτηκε ότι ο Balili παραδόθηκε μόνος του, ο Lleshi δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να φανεί σαν μια αστυνομική επιχείρηση.

“Σήμερα, η αλβανική αστυνομία ολοκλήρωσε μια μακρά, περίπλοκη και σημαντική επιχείρηση για την παράδοση του Klement Balili. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και των εταίρων μας. Η σημερινή σύλληψη αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία και σαφής απόδειξη ότι η κρατική αστυνομία βρίσκεται πάντοτε στη γραμμή του καθήκοντος », δήλωσε ο Lleshaj.

Αν και ο Lleshaj αναγνώρισε ότι ο Balili παραδόθηκε, είπε επίσης ότι συνελήφθη μετά από μια ειδική επιχείρηση.

Αλλά πού είχε συλληφθεί ο Balili, δεδομένου ότι λίγες ώρες πριν ο Λλεσχάι εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες, ο εγκληματίας είχε παραδοθεί;

Ο υπουργός Lleshaj δήλωσε: “Όσοι γνωρίζουν την αληθινή φύση τέτοιων επιχειρήσεων, γνωρίζουν επίσης ότι οι εγκληματίες τέτοιων επιπέδων δεν μπορούν ποτέ να παραδοθούν με δική τους βούληση. Αυτή η όλη διαδικασία είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης κλίμακας και περίπλοκης λειτουργίας σε συνεργασία με τους εταίρους της Αλβανίας, οι οποίοι επέτρεψαν στον εν λόγω άνθρωπο να παραδοθεί στην κρατική αστυνομία », ανέφερε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Lleshaj δεν απάντησε στην ακόλουθη ερώτηση: “Πώς είναι δυνατόν ότι ένας τέτοιος εγκληματίας θα μπορούσε να είναι ελεύθερος για δύο χρόνια;”

Ο Lleshaj δεν απάντησε ούτε καν όταν του ρωτήθηκαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν οι αρχές με τον Balili λέγοντας ότι «δεν μπορώ να παράσχω επιχειρησιακά στοιχεία».

Berisha: Ήθελαν να μας εξαπατήσουν

Δεδομένου ότι ήταν αυτός που κατέστρεψε το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών να κάνει όλο αυτό το πράγμα να μοιάζει με σύλληψη, ο πρώην πρωθυπουργός Sali Berisha είπε χθες: «Ήθελαν να το κάνουν αυτό να φαίνεται σαν σύλληψη. Δεν συμφώνησε σε αυτό “.

Rama: Ο Balili είναι πίσω από τα σίδερα, ήταν μία από τις πιο καλά εξελιγμένες επιχειρήσεις που έγιναν ποτέ

Για τον πρωθυπουργό Edi Rama, η σύλληψη του Balili ήταν μία από τις πιο καλά εξελιγμένες επιχειρήσεις που η αστυνομία έχει οργανώσει ποτέ. “Αυτή ήταν μια από τις πιο καλά εξελιγμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες”, δήλωσε ο Rama.

Εν τω μεταξύ, επιτίθεται εναντίον βουλευτών της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης που χαρακτήρισαν αυτό ως παράδοση./ΙΒΝΑ