Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους με το… “καλημέρα” διεξάγεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό κοινοβούλιο με την Συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου απο την κυβέρνηση να μονοπωλούν την ατζέντα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν πως η κυβέρνηση θα λάβει 151 ψήφους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τις ερχόμενες ημέρες.  Υπερ της κυβέρνησης τάσσεται ο Σπύρος Δανέλλης που διαγράφηκε σήμερα το πρωί από το Ποτάμι, όπως έγραφε χθες το IBNA.

Τσίπρας: Λάθος του Καμμένου να διακινδυνεύει το κυβερνητικό έργο

Επανεβεβαίωση  της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας “με ευθύτητα και καθαρότητα” ζήτησε από το βήμα ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου όπως τόνισε να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης με τη νομοθέτηση μέτρων όπως οι 120 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ο Πάνος καμμένος κάνει “λάθος” καθώς θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ήττα του “εθνικιστή Γκρουέφσκι” δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλυθεί μια ιστορική εκκρεμότητα”, επισημαίνοντας ότι το πατριωτικό καθήκον επέβαλλε την αξιοποιηση της, παρά το πολιτικό κόστος. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του πρώην υπουργού εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την επίτευξη της λύσης.

Ιστορική ευκαιρία για επίλυση του “Μακεδονικού”

“Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος στα Εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος την γνώμη σου”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η διαφωνία με την λύση του “Μακεδονικού”, θα οδηγήσει σε “νέες ήττες”. Εκφράζοντας τον σεβασμό του αλλά και την διαφωνία του με την θέση του Π. Καμμένου, έστρεψε τα βέλη του προς την αντιπολίτευση και τον Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας “πολιτικούς αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους”,  όσους αλλάζουν αλλάζουν την θέση τους για αντιπολιτευτικό και κομματικό όφελος.

Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να καταδικάσει τις απειλές και την αποπειρα εκφοβισμού βουλευτών μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, με αφορμή την απόφαση τους να στηρίξουν είτε την κυβέρνηση είτε την Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπάρξει μια σύλληψη ενώ ερευνώνται οι καταγγελίες βουλευτών.

Μητσοτάκης: “Άθλιο θέατρο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”

Για “άθλιο θέατρο” κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο ο Κ. Μητσοτάκης που σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να κερδίσει “λιγους μήνες” στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και για να εγκριθεί η “επιζήμια” Συμφωνία των Πρεσπών. Κατηγόρησε δε τους βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ως “πολιτικούς γυρολόγους” ενώ επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραδιδει “Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους Σκοπιανούς”.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε όταν ο αρχηγός της Ν.Δ. παραλλήλισε την ανάληψη του υπουργείου εθνικής Άμυνας από τον τέως αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, με την υπουργοποίηση του στρατηγού Σπαντιδάκη από την δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967. Με παρέμβαση του ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει κάνοντας λόγο για “κολοσσιαίο ατόπημα”./IBNA