Επίσκεψη Putin στο Βελιγράδι

Επίσκεψη Putin στο Βελιγράδι

Vucic: Επιλέγουμε το ρωσικό αέριο γιατί είναι φθηνότερο

Η Σερβία προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο Ρώσος πρόεδρος φτάνει μεθαύριο στο Βελιγράδι και η πολιτική ηγεσία της Σερβίας κάνει τα πάντα για να του μείνει αξέχαστη αυτή η επίσκεψη.

Τα κομματικά όργανα του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και διάφορες πατριωτικές οργανώσεις εργάζονται πυρετωδώς  για την παλλαϊκή συγκέντρωση υποδοχής του Putin που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, τον οποίο θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αναμένεται ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη την Σερβία θα προσέλθουν για να υποδεχθούν τον Putin.

Η επίσκεψη αυτή πέρα από την φολκλορική της διάσταση έχει, πρωτίστως, έντονη πολιτική σημασία. Ο Putin έρχεται στο Βελιγράδι σε μία περίοδο όπου το ζήτημα του Κοσσόβου βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ε.Ε. έχουν ουσιαστικά «παγώσει» ενώ γίνεται όλο και πιο έντονη η παρουσία των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί άμεση λύση του ζητήματος για να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Σερβία αφού η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι το Κόσσοβο κρατά προσδεμένη την Σερβία στο ρωσικό άρμα.

Ο Putin στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να προτείνει κάποια λύση αλλά θα δηλώσει την υποστήριξη της Μόσχας σε κάθε λύση που θα αποδεχθεί το Βελιγράδι. Η σημασία του ρόλου της Ρωσίας στο θέμα αυτό εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η Μόσχα ως «προστάτης» της Σερβίας στους παγκόσμιους οργανισμούς μπορεί να αποτρέψει αποφάσεις ή κινήσεις που θα λειτουργούσαν πιεστικά προς το Βελιγράδι για να αποδεχθεί κάποια λύση που δεν επιθυμεί.

Στο οικονομικό πεδίο η επίσκεψη Putin παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και οι ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία δεν είναι τόσο μεγάλες και πολυδιάστατες όσο αυτές που προέρχονται από δυτικές χώρες είναι γεγονός ότι επιλέγονται τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια και οι υποδομές.

Εκείνο που ενδιαφέρει την Μόσχα είναι να αποτελέσει εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας της Σερβίας.  Για αυτό και οι επενδύσεις αφορούν το πετρελαϊκό τομέα και το φυσικό αέριο.  Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Σερβίας (NIS) όπως και η  εταιρία φυσικού αερίου (SrbijaGas) ανήκουν στις ρωσικές εταιρίες Rosnjeft και GasProm.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει την στροφή της Σερβίας προς άλλες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και αυτό θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης Putin στο Βελιγράδι. Προς επίτευξη αυτού του στόχου ο Putin έχει ένα βασικό ατού που είναι η προσφορά ειδικού καθεστώτος χαμηλού τιμολογίου για την Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, χθες βράδυ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ρωσικό φυσικό αέριο είναι φθηνότερο και γι αυτό επιλογή της Σερβίας είναι να μην επιδιώξει την διασύνδεση με τους αγωγούς TAP ή TANAP που προωθούνται από τις δυτικές χώρες. «Κάποιοι από την Δύση προσπαθούν να μας πείσουν να πάρουμε φυσικό αέριο από τον TAP τον TANAP ή τον EastMed μόνο και μόνο για να μην το προμηθευτούμε από τους Ρώσους. […] Δεν θέλω να πάρω ακριβότερο αέριο για πολιτικούς λόγους για να με χαϊδέψουν κάποιοι στην πλάτη αλλά θέλω να εξασφαλίσω φθηνότερο αέριο για τους πολίτες. Το φθηνότερο φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι το ρώσικο. Όταν οι Ρώσοι θα φέρουν τον Turkish Stream  στα σύνορα μας με την Βουλγαρία, θα τους πληρώσουμε για να το φέρουν σε μας. Γι ‘αυτό και η επίσκεψη του Putin είναι σημαντική» επισήμανε ο Vucic στην συνέντευξη του.

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες Vucic-Putin στο Βελιγράδι θα είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου με ρωσικά δάνεια και η συμμετοχή ρωσικών εταιριών στην κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Οι εμπορικές συναλλαγές επίσης θα απασχολήσουν τις συνομιλίες και αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Σερβίας με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης. Σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένεται ότι θα υπογραφούν επίσης συμφωνίες τεχνολογικής συνεργασίας. Όπως ανήγγειλε ο Vucic κατά την επίσκεψη Putin στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς./IBNA