πΓΔΜ::Η ΕΕ αναμένει μεταρρυθμίσεις όχι πρόωρες εκλογές

πΓΔΜ::Η ΕΕ αναμένει μεταρρυθμίσεις όχι πρόωρες εκλογές

Τώρα που το θέμα της ονομασίας βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επίλυσή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης στα Σκόπια θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις ώστε να μην προκληθούν εκλογές. Υπάρχει ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη δυνατότητα να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές μαζί με προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.

“Η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία Πρεσπών, διότι στοχεύουμε να πάρουμε την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε τα πρώτα κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Johannes Hahn. Υπενθυμίζοντας ότι η επίλυση της διαφωνίας στο ονοματολογικό δεν είναι η μόνη απαίτηση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ζήτησε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που άλλαξε το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο εάν το αίτημα του απορριφθεί, αλλά είναι πρόθυμο να το διαπραγματευτεί.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι θα εξετάσει σοβαρά το αίτημά της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο εταίρος του κυβερνητικού  συνασπισμού, το Αλβανικό κόμμα DUI, είναι ενάντια στις εκλογές.

“Όλη η ενέργεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Bujar Osmani.

Στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα SDSM προηγείται με μικρή διαφορά από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE./IBNA