Η ψήφος εμπιστοσύνης φέρνει άμεσα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα

Η ψήφος εμπιστοσύνης φέρνει άμεσα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα

Αφετηρία πολιτικών ανακατατάξεων και έντονης κινητικότητας στο κοινοβούλιο είναι η διαδικασία για την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα και την άρση της εμπιστοσύνης του.

Ο Αλέξης Τσίπρας  αύριο από το βήμα της βουλής θα ζητήσει την στήριξη των βουλευτών στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει το έργο της έως την συνταγματική λήξη της θητείας της το φθινόπωρο του 2019. Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει την επιβεβαίωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

“Κλειδώνουν” οι 151

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την κυβέρνηση ο “μαγικός αριθμός” των 151 βουλευτών θα επιτευχθεί το βράδυ της Τετάρτης οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία. Αν και τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκε έντονη φιλολογία σχετικά με την στάση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, έπειτα από συνάντηση του με τον πρόεδρο του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη, φαίνεται πως τελικά θα δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ποταμιού είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι όμως υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Δανέλλης έχει δημόσια εκφράσει την διαφωνία του, διαμηνύοντας ότι θα δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση προκειμένου να μην τεθεί υπό διακύβευση η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο της διαγραφής του από την Κ.Ο. του Ποταμιού.

Εμπιστοσύνη, ανασχηματισμός, κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εφόσον η κυβέρνηση συγκεντρώσει τις 151 ψήφους θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικό ανασχηματισμό και εν συνεχεία στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Έπειτα θα ακολουθήσει και η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔ της Μακεδονίας με τη νέα συνταγματική της ονομασία στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ σήμερα ορκίζεται και αύριο αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας στην θέση του Π. Καμμένου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η επόμενη ημέρα και το κάλεσμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις

Από μια μαζική εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα, με συμμετοχή προσωπικοτήτων και στελεχών της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και πανεπιστημιακούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός απεύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.  Από το βήμα της εκδήλωσης μάλιστα συνεχάρη τον φίλο του, όπως είπε, Zoran Zaev, για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι “στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO”.

Το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει και την στρατηγική της επόμενης ημέρας των μνημονίων και του πολιτικού “διαζυγίου” με το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη έπειτα από την έξοδο από το πρόγραμμα των μνημονίων, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε “ημερομηνία λήξης”. Ως στόχος τίθεται ένα μέτωπο με προοδευτικό προσανατολισμό και συμμαχίες στον δρόμο προς τις κάλπες αλλά και με το βλέμμα στραμμένα σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία την επομένη των εκλογών./IBNA