Ο Trump απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή!

Ο Trump απειλεί την Τουρκία με οικονομική καταστροφή!

Σοκ προκάλεσε στην Άγκυρα, η απρόβλεπτη και αιφνιδιαστική προειδοποίηση του Donald Trump στην Τουρκία,  πως  θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας! Άμεση ήταν η απάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu πως την Τουρκία δεν «εκφοβίζει καμία απειλή».

Στις 8 Ιανουαρίου, ο  Erdogan αρνήθηκε  να συναντήσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton, ο οποίος βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να συντονίσει με την Άγκυρα τους όρους ενδεχόμενης τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Trump, μέσω μηνύματος στο Twitter. ανέφερε πως «οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους». Από την άλλη πλευρά έκανε συστάσεις στους Κούρδους  «να μην προκαλούν την Τουρκία». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του Ισλαμικού κράτους  στη Συρία. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους πολέμους δίχως τέλος» έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ουσιαστικά ο Trump ανέφερε τις σκέψεις του και τη στρατηγική του για τη Συρία και τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και τόνισε πως σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» (σ.σ 33 χιλιομέτρων). Πάντως δεν ανέφερε λεπτομέρειες που θα δημιουργηθεί αυτή η ουδέτερη ζώνη, ποιος θα την προστατεύει και ποιος θα αναλάβει το κόστος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Trump με αυτό το σκληρό μήνυμα επιμένει στην άποψη του για να αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία, από την άλλη όμως στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα πως αυτός θέλει να καθορίσει τους όρους τους καθεστώτος των Κούρδων της Συρίας.

Αυτή η απόφαση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων είχε ικανοποιήσει τον Recep Tayyip Erdogan, προκαλώντας όμως έντονους προβληματισμούς στους Κούρδους του YPG οι οποίοι με την υλικοτεχνική υποστήριξη των Αμερικανών έδωσαν τις μεγαλύτερες μάχες με τους τζιχαντιστές και έπαιξαν βασικό ρόλο στην ήττα τους.

Τις τελευταίες ημέρες,  ο Erdogan με δηλώσεις του  απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Κούρδων YPG, που η Άγκυρα  υποστηρίζει πως είναι παρακλάδι του PKK και τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Παράλληλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την άδεια του τουρκικού στρατού, καθημερινά μεταδίδουν εικόνες της μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Συρία στα πλαίσια των προετοιμασιών της επικείμενης, κατά την Άγκυρα ,επιχείρησης.

Ο Pompeo δηλώνει πως δεν ξέρει κάτι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo έδειξε πως αγνοούσε τις λεπτομέρειες των απόψεων Trump και σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «έχουμε εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε πολλά μέρη, υποθέτω ότι μιλούσε για τέτοιου είδους πράγματα. Θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει την απόφαση του προέδρου για την αποχώρηση από τη Συρία των 2.000 ένστολων μας»

Ο Kalin απάντησε μέσω twitter

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin απάντησε στον αμερικανό πρόεδρο μέσω twitter και απευθυνόμενος στον ίδιος έγραψε «κύριε Trump, είναι μοιραίο λάθος να εξισώνετε τους Κούρδους της Συρίας με το ΡΚΚ, που περιλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και το παρακλάδι του στη Συρία PYD/YPG. Η Τουρκία πολεμά τους τρομοκράτες κι όχι τους Κούρδους. Θα προστατέψουμε τους Κούρδους και τους Σύριους από όλους τους τρομοκράτες».

Στο ίδιο πνεύμα ο Mevlut Cavusoglu ανέφερε πως το YPG είναι ο βραχίονας του PKK στην Συρία και πως η Άγκυρα «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός».  Ο ίδιος για τις δηλώσεις Trump ανέφερε πως «δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικές απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά» ενώ σχολίασε και ανέφερε πως «στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με τη μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ο Cavusoglu εξέφρασε την σιγουριά της Τουρκίας πως έχει την δύναμη και την ικανότητα να καταστρέψει όσες δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους έχουν απομείνει εντός της Συρίας.

Για άλλη μια φορά φαίνεται η διαφορά απόψεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον στο θέμα των Κούρδων της Συρίας. Η Άγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες, οι ΗΠΑ όμως τους θεωρούν συμμάχους που πρέπει να προστατευτούν.  Χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, θεωρείται δύσκολο να ξεκινήσει κάποια στρατιωτική επιχείρηση πριν την 5η Φεβρουαρίου όπου αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συζητήσει τα θέματα της καταπολέμησης του PKK και τους Γκιουλενιστές ( FETO)./IBNA