Το Η.Β. χαιρετίζει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και “προσβλέπει” στην επικύρωση της από την Ελλάδα

Το Η.Β. χαιρετίζει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και “προσβλέπει” στην επικύρωση της από την Ελλάδα

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και “προσβλέπει” στην επικύρωση της Ελλάδας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της συμφωνίας Πρεσπών από το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Οι βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ρητά ότι υποστήριζαν τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων και κάλεσαν και τις δύο πλευρές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επικύρωσή της.

Αντιδρώντας στην είδηδη ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔ της Μακεδονίας  ψήφισε υπέρ των τροποποιήσεων του συντάγματος της χώρας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt σχολίασε στο Twitter: «Η ψηφοφορία στην πΓΔΜ για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα του ονόματος είναι ιστορική στιγμή. Δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με βούληση και αποφασιστικότητα @zoran_zaev. ”

Σε μια πιο εκτεταμένη δήλωση, ο κ. Hunt δήλωσε αργότερα ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει θερμά την ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας σήμερα υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας Πρεσπών. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία.

“Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του μακροχρόνιου ονοματολογικού ζητήματος με την Ελλάδα και φέρνει τη χώρα πιο κοντά σε ένα πιο ασφαλές, σταθερό και ευημερεύοντα μέλλον στο επίκεντρο της ευρωατλαντικής κοινότητας.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας θα ανοίξει περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους της πΓΔ της Μακεδονίας και θα δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί με θάρρος, αποφασιστικότητα και όραμα για το μέλλον».

Η πρωθυπουργός Theresa May σχολίασε μέσω Twitter ότι η θετική ψήφος για τη συμφωνία Πρεσπών ήταν μια «ιστορική» στιγμή για τη Μακεδονία. Συγχαίρει το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της χώρας.

Σε δήλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «προσβλέπει στην επικύρωση της Συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Όπως πρόσθεσε, “αυτό θα θέσει τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο για την πΓΔ της Μακεδονίας να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ”.

Προσθέτοντας σε αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Sir Alan Duncan έγραψε στο twitter : “Καλωσορίσαμε χθες το βράδυ την απόφαση του κοινοβουλίου της πΓΔ της Μακεδονίας υπέρ της #PrespaAgreement. Σημαντικό βήμα προόδου στο ευρωατλαντικό ταξίδι των Σκοπίων. Η Βρετανία εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την εφαρμογή της συμφωνίας. ”

Το Λονδίνο βλέπει τη διαδρομή της χώρας προς το ΝΑΤΟ ως απαραίτητη στις προσπάθειες να εξουδετερωθεί η αντιληπτή αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Μια έκθεση της Βουλής των Λόρδων το 2018 σημείωσε ότι “η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερης ανησυχίας. το αποτέλεσμά της ήταν να επιβραδύνει την πρόοδο προς την κατεύθυνση της χρηστής διακυβέρνησης και η περιοχή να είναι πλήρως δημοκρατική. Αν και η έκταση της ρωσικής παρέμβασης ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι θέμα συζήτησης, δεν πρέπει να υποτιμάται η πιθανότητα αποσταθεροποίησης της περιοχής. “/ IBNA