Αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές του Κοσσυφοπεδίου δηλώνει ο Haradinaj

Αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές του Κοσσυφοπεδίου δηλώνει ο Haradinaj

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj δήλωσε σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης ότι φέτος θα είναι η χρονιά της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί καλύτερες πολιτικές προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές.

“Αν και το Κοσσυφοπέδιο προσφέρει τις καλύτερες φορολογικές πολιτικές στην περιοχή, θέλουμε να ακούσουμε τους επενδυτές μας και μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Haradinaj.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Idrint Shala, δήλωσε ότι το υπουργείο του έχει δεσμευτεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα.

“Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανακηρύξει αυτό το έτος ως σημαντικό έτος για την οικονομία, πρέπει να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και το επιχειρηματικό κλίμα”, ανέφερε.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Εμπορίου, ο Shala και ο πρωθυπουργός Haradinaj είχαν δηλώσει ότι φέτος το Κοσσυφοπέδιο θα δει την άφιξη 11 επενδυτών που θα επενδύσουν 1,8 δισ. Ευρώ.

Η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου είναι μια νέα και δυναμική οικονομία. Ο κυριότερος στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την οικονομία αυτή πιο ανταγωνιστική, αυξάνοντας τις εξαγωγικές της ικανότητες και μειώνοντας το εμπορικό έλλειμμα.

Ως χώρα, το Κοσσυφοπέδιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες χώρες: έναν νεανικό πληθυσμό υψηλής ειδίκευσης, φυσικούς πόρους, κατάλληλο κλίμα, σύγχρονη υποδομή, τους χαμηλότερους φόρους στην περιοχή κ.λπ.

Εκτός του ότι είναι μέλος της CEFTA, από τον Ιούνιο του 2009 το Κοσσυφοπέδιο συμμετείχε επίσης στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα και καταβάλλει προσπάθειες και για την ένταξη σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. /ΙΒΝΑ