Χάγη: Το Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά με καταθέσεις πρώην μελών του KLA

Χάγη: Το Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά με καταθέσεις πρώην μελών του KLA

Σήμερα, η Ειδική Εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο με έδρα τη Χάγη θα ξεκινήσει η κατάθεση για αρκετά πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Οι πρώην ανώτεροι διοικητές αυτού του στρατού, ο Rrustem Mustafa και ο Sami Lushtaku, αναχώρησαν την Κυριακή για τη Χάγη. Οι δικηγόροι υπεράσπισης τους δήλωσαν ότι οι πελάτες τους «είναι έτοιμοι να παράσχουν εξηγήσεις για κάθε πτυχή που διερευνά η Εισαγγελία».

Ωστόσο, ο Remzi Shala, ένας άλλος πρώην διοικητής του KLA, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο ότι δεν θα εμφανιστεί στην ανάκριση, επειδή δεν πιστεύει ότι το Ειδικό Δικαστήριο θα διερευνήσει πραγματικά τις αξιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα πρώην μέλη του πρώην απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου έχουν ήδη δώσει καταθέσεις στα γραφεία της EULEX στην Πρίστινα.

Στις αρχές Αυγούστου του 2015, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ του συντάγματος του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο μαζί με τα λεγόμενα εξειδικευμένα τμήματα θα λειτουργούν στη Χάγη σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου και με τους διεθνείς εισαγγελείς.

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του δικαστηρίου ακολούθησε την έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Dick Marty, ο οποίος διατύπωσε ισχυρισμούς για την ύπαρξη σωματεμπορίας στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου και την ανάμειξη αρκετών πρώην αρχηγών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εγκλήματα πολέμου. /IBNA