Λακκοτρύπης: Τον Φεβρουάριο οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Λακκοτρύπης: Τον Φεβρουάριο οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

«Πάντα θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είναι η φύση των δραστηριοτήτων αυτών» ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, απαντώντας σε όσους έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας της πορείας των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρταίας, εξαιτίας της απογοήτευσης που επήλθε έπειτα από την πραγματοποίηση των τελευταίων γεωτρήσεων.

«Κάνουμε πολλές γεωτρήσεις – συμπλήρωσε ο ίδιος- με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην κάθε μία για να ανέβει συνολικά η προοπτική ότι θα είμαστε επιτυχημένοι σε κάποιες από αυτές» και επεσήμανε πως «για τον λόγο αυτό προσελκύουμε εταιρείες που αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα».

«Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να αποκαλύψει το τί θα μπορούσε να γίνει όταν τελειώσει και η δεύτερη γεώτρηση στο στόχο “Γλαύκος”», υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, παραπέμποντας για τις όποιες τελικές ανακοινώσεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

Υπομονή συνιστά σε κάθε περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση μετά την διαρροή των πρώτων αποτελεσμάτων της γεώτρησης που πραγματοποίησε η αμερικανική ExxonMobil στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

O Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε ότι απαιτούνται πολλές γεωτρήσεις προτού υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή στην αρχή με το οικόπεδο «12» και την «Αφροδίτη».

Αναμένεται, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος γεωτρήσεων από την κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της γαλλικής TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3», το οποίο τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσεως των ερευνών στον στόχο «Δελφύνη» ελήφθη ως υπεκφυγή εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν εντοπίσθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στον στόχο «Γλαύκος-1», στο οικόπεδο «10», όπου έχει ήδη μετακινηθεί το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας./IBNA