Χωρίζουν με κέρδη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Χωρίζουν με κέρδη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Μετά την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου την Κυριακή ότι παραιτείται από την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και επανέλαβε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε την παραίτηση του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα δεχθεί και άλλες πιθανές παραιτήσεις από υπουργικές θέσεις. Ο εταίρος του συνασπισμού αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων που θα δει τη γειτονική ΠΓΔ της Μακεδονίας να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία (γνωστή ως συμφωνία Πρεσπών).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την Τρίτη και θα κορυφωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη το απόγευμα, πριν ψηφίσουν οι βουλευτές για τη συμφωνία Πρεσπών – περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Έχοντας αποκλείσει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας», ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει τώρα δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: μία για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και μία για να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε να «διασπάσει» το Κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς βουλευτές και υπουργοί αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα – τόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης όσο και στην ψήφο των Πρεσπών – ενάντια στη γραμμή κόμματος που υπαγορεύει ο Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα, για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός θεωρείται ότι βασίζεται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών Κατερίνα Παπακώστα, των βουλευτών των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρη, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Βασίλη Κοκκάλη και Έλενα Κουντούρα, και τον Βουλευτή Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι). Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, φημολογείται επίσης ότι σκέπτεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα.

Σε αυτό το σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει στην εξουσία και θα προκηρύξει εκλογές όταν το θεωρεί κατάλληλο, ακόμη και στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης το φθινόπωρο του 2019. Ωστόσο, αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει δεσμευθεί να προσφύγει στον λαό σε εύθετο χρόνο, μετά το σημαντικό νομοθετικό έργο – όπως η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα νομοσχέδια – που προωθούνται μέσω της Βουλής.

Οι αναλυτές υποδεικνύουν ότι είναι απίθανο να χαθεί η μελλοντική ψήφος εμπιστοσύνης. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί να κερδηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης με την πλειοψηφία των βουλευτών που παρίστανται στη συζήτηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με πλειοψηφία λιγότερων των 151 ψήφων, αλλά όχι λιγότερο από 120 ψήφους από το 300μελές Σώμα.

Εν τω μεταξύ, στην επικείμενη ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση πιστεύεται ότι στηρίζεται στην υποστήριξη των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της ανεξάρτητης Βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, στους βουλευτές από το Ποτάμι Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Δανέλλη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Θανάση Θεοχαρόπουλο και βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο και Έλενα Κουντούρα.

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν αφήσει τον Πάνο Καμμένο να κινδυνεύει να παραμείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Συγκεκριμένα, αν δεν επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και θέση θέμα κομματικής πειθαρχίας και περισσότεροι από τρεις αποφασίσουν να στηρίξουν την Κυβέρνηση Τσίπρα – οδηγώντας στην παραίτησή τους από το κόμμα – ο Καμμένος θα γίνει αυτομάτως ανεξάρτητος βουλευτής σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, χάνοντας τα προνόμια του ηγέτη του κόμματος.

Η ψήφος της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται επίσης να είναι δαπανηρή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς οι Έλενα Κούντουρα και Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να αψηφήσουν τη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας  για την αλλαγή του ονόματος.

Ωστόσο, οι αναλυτές αποκαλούν τη διάλυση του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα «νικηφόρο διαζύγιο» που επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία και να προκηρύξει εκλογές σε μια κατάλληλη στιγμή, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες δεν θα αποσυντεθούν , διατηρώντας έτσι τις πιθανότητες επανεκλογής στις γενικές εκλογές του τρέχοντος έτους.

Όπως συμβαίνει, μόνο ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, θα παραιτηθούν από τις κυβερνητικές θέσεις τους. Επιπλέον, ο Βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν αναμένεται να διαγραφεί από το κόμμα των ΑΝΕΛ, ακόμη και αν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βολικά, αυτή η αριθμητική κρατά το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ασφαλή από το να διαλυθεί. /IBNA